Πιέσεις της Τουρκίας και προς την Κύπρο με αφορμή τη συμφωνία στο προσφυγικό

Πιέσεις της Τουρκίας και προς την Κύπρο με αφορμή τη συμφωνία στο προσφυγικό Facebook Twitter
0

Ανάμεσα στις νέες απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής που αξιώνει η Τουρκία προκειμένου να συμφωνήσει στο θέμα του προσφυγικού, συγκαταλέγονται και μία σειρά πιέσεων προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, μετά την εξάωρη χθεσινοβραδινή συνάντηση Νταβούτογλου, Μέρκελ, Ρούτε, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απαίτησε τα εξής:

1. Δύο δις επιπλέον χρηματοδότηση (πέραν των 3 δισ που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την Τουρκία)
2. Άμεσο άνοιγμα 5 κεφαλαίων διαπραγμάτευσης τα οποία έχουν μπλοκαριστεί μόνο από την Κύπρο
3. Απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες μέχρι τον Ιούνιο

Απαντώντας στο αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού, η Λευκωσία κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να το κάνει δεκτό, αν προηγουμένως η Τουρκία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας π.χ το άνοιγμα των Τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων για Κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη.

Γύρω από τις τουρκικές απαιτήσεις που ήρθαν τελευταία στιγμή χθες το βράδυ και ενώ είχε διαμορφωθεί το προσχέδιο δήλωσης της Συνόδου διεξάγεται μάχη χαρακωμάτων με μέχρι στιγμής Βέλγιο και Γαλλία να τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ της Κύπρου εκδηλώνοντας σφοδρή αντίδραση για τον τρόπο που διατυπώθηκαν, εν είδει τελεσιγράφου, οι τουρκικές απαιτήσεις.

Από την άλλη τα κράτη μέλη του Βίζεγκραντ θέλουν να προχωρήσει η συμφωνία με την Τουρκία καθώς είναι η χώρα κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Όσον αφορά την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η κ. Βαρβιτσιώτη υποστηρίζει ότι η Αθήνα μιλάει για απόλυτη ευθυγράμμιση και κοινή εθνική στάση με την Λευκωσία και καλείται να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που ασκούνται.

Μετά την τοποθέτηση του ο κ. Νταβούτογλου στο γεύμα των ηγετών αποχώρησε χωρίς τις προγραμματισμένες δηλώσεις και αναμένεται να επιστρέψει σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ