Πέτσας για Τουρκία: Αντί της πρόσκλησης για διερευνητικές, είχαμε πρόκληση

Πέτσας για Τουρκία: Αντί της πρόσκλησης για διερευνητικές, είχαμε πρόκληση Facebook Twitter
0

Αιχμές κατά της Άγκυρας άφησε μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η Τουρκία αθέτησε ξανά τις δεσμεύσεις της.

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα θέσουν προς του ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμόχωστου και τη νέα έξοδο του Ορουτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως μάλιστα ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση 'σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις'. Η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορούν να υπάρξουν διερευνητικές επαφές όσο το Ορουτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. (...) Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως «Η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Ορούτς Ρέις, ό,τι πρέπει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

Για το συμβάν με το αεροσκάφος που μετέφερε από το Ιράκ τον Νίκο Δένδια: «Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών και το σχετικό διάβημα. Είναι μία πρόκληση ακόμη στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Αλλά θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε αυτό το φαινόμενο και αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM