Αιχμές κατά της Άγκυρας άφησε μιλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η Τουρκία αθέτησε ξανά τις δεσμεύσεις της.

 

«Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την πρόσφατη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του είχε δεσμευτεί πως θα προτείνει ημερομηνία για τη διεξαγωγή στην Τουρκία του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Όμως αντί της πρόσκλησης είχαμε πρόκληση και μάλιστα διπλή γεγονός που αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και περιφρόνηση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.

 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες όπου τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα θέσουν προς του ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμόχωστου και τη νέα έξοδο του Ορουτς Ρέις σε περιοχές που επικαλύπτουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ιδίως μάλιστα ότι και οι δύο αυτές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας συγκρούονται ευθέως με συγκεκριμένες παραγράφους των συμπερασμάτων του πρόσφατου συμβουλίου κορυφής.

 

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση 'σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις'. Η επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορούν να υπάρξουν διερευνητικές επαφές όσο το Ορουτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. (...) Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

 

Ξεκαθάρισε ακόμα πως «Η Ελλάδα κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο όπως έκανε και στην προηγούμενη έξοδο του Ορούτς Ρέις, ό,τι πρέπει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται στο πλαίσιο της αποστολής τους για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Έχουν αποδείξει πολλές φορές φέτος ότι είναι ικανές να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

 

Για το συμβάν με το αεροσκάφος που μετέφερε από το Ιράκ τον Νίκο Δένδια: «Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Εξωτερικών και το σχετικό διάβημα. Είναι μία πρόκληση ακόμη στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Αλλά θα ήθελα να μείνω στο γεγονός ότι δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις και από τουρκικής πλευράς και ελπίζουμε αυτό το φαινόμενο και αυτό το συμβάν να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον».