Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικού lockdown - Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην Αθήνα

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικού lockdown - Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην Αθήνα Facebook Twitter
Πέτσας: Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο τοπiκού lockdown (Eurokinissi)
0

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας μίλησε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Παρά τα έκτακτα μέτρα η επιδημιολογική εικόνα είναι σταθερά ψηλά επισήμανε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Επομένως, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι να δίνουμε συνεχώς Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα. Η άλλη είναι να ζητούμε απ' όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι πραγματικά κρίσιμο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, για να μην πάμε σε κάτι χειρότερο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία».

Τόνισε επίσης πως «δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown. Και το κάναμε πολλές φορές από τη Θράκη μέχρι τη Δαμασκηνιά στην Καστοριά και από τη συνοικία της Ν. Σμύρνης στη Λάρισα μέχρι την Αχαΐα και την Ηλεία.

Πάντα, είχαμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο για να περιχαρακώσουμε τα κρούσματα. Τώρα, το επιδημιολογικά φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων.

Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί».

Ενημέρωσε στη συνέχεια πως έχει προχωρήσει και «θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες- μία πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Υγείας, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να βάζει τον ταχυδρομικό του κώδικα για να ξέρει τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή του, για να μην υπάρχει σύγχυση».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις καταλήψεις στα σχολεία επισημαίνοντας πως εξετάζονται μέτρα ώστε «να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις».

Κακοκαιρία Ιανός

Ειδική αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  και στην κακοκαιρία Ιανός, που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας, προκαλώντας θανάσιμες απώλειες και τεράστιες ζημιές.

«Θα κριθούμε από την ταχύτητα στην αποκατάσταση των ζημιών για όλους τους πληγέντες. Και γι' αυτό εχθές ήταν τρία τα βασικά σημεία, τα οποία συγκρατούμε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού:

Πρώτον, ο συντονισμός, ώστε να γίνουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Δεύτερον, τα πολλά συνεργεία ελέγχου. Είναι ήδη πάνω από 280 συνεργεία που καταγραφούν τις ζημιές.

Και τρίτον, έχει να κάνει με χρήματα που θα δοθούν, τα οποία είναι πολλά και από τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδεχομένως θα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια. Τα μισά από αυτά αφορούν τις καλλιέργειες, τον αγροτικό τομέα, και τα υπόλοιπα αφορούν είτε τη στεγαστική συνδρομή, είτε εμπορεύματα τεχνολογικού εξοπλισμού, μηχανήματα, πράγματα τα οποία καταστράφηκαν από την πλημμύρα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε επίσης πως «το βασικό πρόβλημα στο Μουζάκι, είναι το θέμα των αντιπλημμυρικών και του φράγματος, λόγω του ποταμού Πάμισου. Ο πρωθυπουργός, χθες στην επίσκεψή του δεσμεύτηκε για την προώθηση αυτού του έργου, το οποίο το ζητούσαν δεκαετίες οι κάτοικοι και επιτέλους θα δρομολογηθεί.

Δεδομένες οι κυρώσεις στην Τουρκία

Θετικό χαρακτήρισε το βήμα της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας ότι είναι δεδομένες οι κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία.

Το ζήτημα που θα απασχολήσει είναι με ποιον τρόπο ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, επισήμανε μεταξύ άλλων ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Διευκρίνισε δε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα φτάνει στη Σύσκεψη των ευρωπαίων ηγετών με τον κατάλογο των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο οποίος και θα εγκριθεί, όπως διαβεβαίωσε.

Σημείωσε δε πως αυτός ο κατάλογος ήταν που λειτούργησε ώστε να αποκλιμακώσει τη ένταση η Τουρκία.

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μετατέθηκε για  1 – 2 Οκτώβριου.

«Όλα είναι στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι για μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία.

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάει για αργότερα.

«Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε δε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό. «Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.

Την ίδια ώρα το Sigmalive, επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της Hurriyet, η οποία προαναγγέλλει επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Κι αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», αναφέρει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί γνωστός για τις πηγές του μέσα από το προεδρικό μέγαρο.

«Η Μέρκελ αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε στον πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο.

Κι ο Ερντογάν της είχε απαντήσει 'αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του', ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η Hurriyet.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ/SigmaLive

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ