Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Σε εξέλιξη είναι βρίσκονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Με παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι επικίνδυνη η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αφορμή την επιλογή του Μιτσκόσκι να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία».

Στην πρώτη συνεδρία των ηγετών, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και ευημερία βασίζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Προηγουμένως ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αναφερθεί στη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Πάνω απ όλα, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε ο κύριος Μητσοτάκης στην πρώτη παρέμβασή του στη συνεδρία του Συμβουλίου των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, νωρίτερα σε δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στις σημαντικές αποφάσεις του Οργανισμού, που θα ληφθούν στη διάρκεια της Συνόδου.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απακάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» και την κυβέρνησή του «μακεδονική κυβέρνηση».

«Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε μας σε οτιδήποτε αντιπροσωπεύει αξίες. Είμαστε εδώ μαζί με τους συμμάχους μας για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας, όπως πριν έτσι και στο μέλλον, σχετικά με την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της λειτουργίας του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο Μίτσκοσκι.

«Για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών» ανέφερε ακόμη ο Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε πως ως χώρα «παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας, δηλαδή τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να επενδυθεί στον εκσυγχρονισμό του Στρατού μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, γιατί μόνο έτσι θα ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης παγκόσμιας αμυντικής συμμαχίας που υπήρξε ποτέ».

75 χρόνια μετά την ίδρυση της Συμμαχίας, οι εταίροι και οι σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι πάλι με μια απειλή σε μια θερμή σύγκρουση στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Και έτσι το μήνυμα το οποίο στέλνουν από εδώ και θέλουν να στείλουν, παρά τις όποιες διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, είναι ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είπε για τα F-16 που προαναγγέλθηκε η άφιξή τους στην Ουκρανία.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από την Αμερική στο γερμανικό έδαφος.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM