Την άμεση ανάγκη μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι αναζητούνται κτίρια για τη φιλοξενία του ανά την επικράτεια - ακόμη και εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές μονάδες με κατάλληλες υποδομές

 

«Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν και να γίνουν πολύ χειρότερα. Εκεί παρίσταται η ανάγκη να υπάρξει μεταφορά κάποιων προσφύγων προς την ενδοχώρα» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, από την Καβάλα όπου βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής για τα εγκαίνια της 27ης KAVALAEXPO 2019.

 

Όπως είπε, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το προσφυγικό «όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (...) είναι ένα μεγάλο, σύνθετο, πρόβλημα, που αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης και επομένως θέλει ειδική και εξαιρετική διαχείριση». 

 

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι για την φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών αναζητούνται διάφορα κτίρια ανά την επικράτεια κι όχι μόνο στρατόπεδα. «Ακόμη και κτίρια εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικής χρήσης, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές (...) το "τιμόνι" το έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό οδηγεί όλον το συνολικό σχεδιασμό, εμείς συμμετέχουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, πάντα οι ένοπλες δυνάμεις καλούνται να "βάλουν πλάτη"», είπε χαρακτηριστικά.

 

Κλείνοντας, σχολίασε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. «Αφήνουν την Ελλάδα να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει».