Ο Τσίπρας επισκέφθηκε την Ακρόπολη με τρεις επιστήμονες - Η απάντηση της Πελώνη

Τσίπρας από Ακρόπολη: Η ιδιοκτησιακή νοοτροπία της κυβέρνησης πληγώνει και τον πολιτισμό μας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Αφορμή για «πολιτικό μποξ» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ακρόπολη, όπου διασταυρώθηκε και με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

 

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο επικρίνοντας την κυβέρνηση για τις πρόσφατες παρεμβάσεις στον Ιερό Βράχο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το Μαξίμου ότι πληγώνει τον πολιτισμό με «ιδιοκτησιακή νοοτροπία και αυταρχισμό», ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε κάνοντας λόγο για fake news. 

 

Τι διαμείφθηκε με την υπουργό - Πληροφορίες

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέπεσε με την κα Μενδώνη στην Ακρόπολη, λίγα μέτρα από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων, χωρίς η υπουργός να έχει ενημερωθεί από τον κ.Τσίπρα για την επίσκεψή του.

 

Στον σύντομο διάλογό τους, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε πως σκοπός της επίσκεψης ήταν να επιθεωρήσει τα έργα και ότι υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά σημεία, «όχι μόνο ιδεολογικές». Η κουβέντα πέρασε και στα αρχαία του σταθμού «Βενιζέλου» με την κα Μενδώνη να του επισημαίνει πως δεν υπάρχουν γλυπτά εκεί όπως ο ίδιος είχε αναφέρει, και ότι αναμένεται η σχετική απόφαση του ΣτΕ, καθώς οι υπηρεσίες εφαρμόζουν τον αρχαιολογικό νόμο ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. 

 

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε από την Ισμήνη Τριάνη- επίτιμη έφορο Ακροπόλεως και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας- τον Δρ. Τάσο Τανούλα, αρχιτέκτονα, προϊστάμενο του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2012) και επιβλέποντα της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016) και τον 'Αλκη Πρέπη, καθηγητή Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείων Ιστορικών Συνόλων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κι εμπειρογνώμονα της UNESCO σε θέματα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

 «Μου έδειξαν το μέγεθος της πρόσφατης τσιμεντένιας επέμβασης που αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, προκαλώντας την κριτική πλήθους επιστημόνων, την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αλλά και επικριτικά άρθρα στον διεθνή τύπο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βίντεο από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη.

 

Πρόσθεσε ότι η Ακρόπολη «δεν έχει ιδιοκτήτες», καθώς ανήκει «στην ανθρωπότητα και την αιωνιότητα». «Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον αμετροεπές και αλαζονικό να θεωρεί η εκάστοτε κυβέρνηση ότι έχει την ιδιοκτησία αυτού του μνημείου», σχολίασε. Οι όποιες επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο όφειλαν να έχουν την ευρύτατη συναίνεση, όχι μόνο της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Η κα Πελώνη απάντησε πως «ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του περί αισθητικής» αλλά «δεν μπορεί, όμως, να απαξιώνεται με εύκολους χαρακτηρισμούς η δουλειά μιας ομάδας επιστημόνων, υπό τον Μανόλη Κορρέ, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ακρόπολη», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τα έργα που, μεταξύ άλλων, έδωσαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην Ακρόπολη σε ΑμΕΑ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το Μαξίμου να «ακούσει την κραυγή αγωνίας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας», τόσο για την περίπτωση των αρχαίων στο μετρό της Θεσσαλονίκης, όσο και για την Ακρόπολη. «Και ας σταματήσουν επιτέλους να κακοποιούν την πολιτισμική μας κληρονομιά», κατέληξε.

 

Πελώνη: Επιτέλους ο κ. Τσίπρας βρήκε το δρόμο προς την Ακρόπολη

 

Απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα, η Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για fake news και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «για ακόμη μια φορά δυσφημίζει τη χώρα».

 

«Επιτέλους ο κ. Τσίπρας βρήκε το δρόμο προς την Ακρόπολη, παρόλο που ως πρωθυπουργός δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με τον χώρο, ενώ μας προκαλεί εντύπωση που δεν ανέφερε τίποτα για την εκεί συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

«Ο κ. Τσίπρας επέβλεψε τη στατικότητα των fake news για τον Ιερό Βράχο που αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες, κακοποιώντας την επιστήμη και την αλήθεια. Κάνει αντιπολίτευση για τα πάντα, από την πανδημία μέχρι την Ακρόπολη, αδιαφορώντας αν για ακόμη μια φορά δυσφημίζει τη χώρα», κατέληξε η κ. Πελώνη.

 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ