Ο Τραμπ «ξέχασε» εναντίον ποιας δύναμης επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821

Ο Τραμπ «ξέχασε» εναντίον ποιας δύναμης επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821 Facebook Twitter
9

Κακή εντύπωση προξένησε το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ, στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου 1821,  απέφυγε να αναφέρει ότι οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε: «Σήμερα, γιορτάζουμε τον μακροχρόνιο αγώνα των Ελλήνων για να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους από μια ξένη αυτοκρατορία».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ιστοσελίδα του hellasjournal, η φράση του προκάλεσε αρνητική εντύπωση και σχολιάστηκε έντονα στο Facebook και στο Twitter.

«Στις 25 Μαρτίου 1821 οι Έλληνες πατριώτες εξεγέρθηκαν και αγωνίστηκαν για να απελευθερώσουν τη χώρα τους , να αποκαταστήσουν την εθνική τους κυριαρχία και να καθορίσουν το πεπρωμένου τους», συνέχισε ο Τραμπ χωρίς πάλι να κάνει καμιά αναφορά.

Στο 2:30 η ακριβής αναφορά:

 

Όμως ο Τραμπ μίλησε και για τη βαθιά συμβολή του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη διαμόρφωση των ΗΠΑ. Ωστόσο κρατώντας στα χέρια του ένα καπέλο που έγραφε στα ελληνικά «κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά», ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως «χάθηκε στη μετάφραση» και απέδωσε τη φράση ως «make Greece great again».

Ο Τραμπ «ξέχασε» εναντίον ποιας δύναμης επαναστάτησαν οι Έλληνες το 1821 Facebook Twitter
Λάθος μετάφραση και στο καπέλο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, αλλά και μια ιστορική αναδρομή στη διαχρονική προσφορά του ελληνικού πολιτισμού με αναφορές στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες - και όλος ο δυτικός πολιτισμός - έχουν διαμορφωθεί βαθιά από τα εξαιρετικά επιτεύγματα του ελληνικού λαού, που εκτείνονται μέχρι τα αρχαία χρόνια...» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ, λέγοντας ένα αρχαίο ελληνικό ρητό: "Η ευτυχία εξαρτάται από το να είσαι ελεύθερος και η ελευθερία εξαρτάται από το να είσαι θαρραλέος". «Και είστε θαρραλέοι» συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, μίλησε για τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη διαμόρφωση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί έμπρακτο εορτασμό των αξιών που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του «μεγαλείου της Αμερικής». Μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά στις προσωπικές ιστορίες ορισμένων παρευρισκομένων, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως παραδείγματα προσφοράς στις ένοπλες δυνάμεις, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τον αθλητισμό, αλλά και τη φιλανθρωπία μέσω της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε «(οι Έλληνες) δεν σταματούν ποτέ. Δεν τα παρατάτε ποτέ. Αυτό ακριβώς θέλουμε».

«Τιμάτε τη σκληρή δουλειά. Αγαπάτε τις οικογένειές σας. Εμπλουτίζετε τον πολιτισμό σας. Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στις οικογένειές σας, στις κοινότητες σας και στη χώρα μας. Μέσα από το κίνητρο της δημιουργίας και τη θέλησή σας να πετύχετε...Και αγκαλιάζετε το αμερικανικό όνειρο και διατηρείτε την πίστη σας στην ευλογία του μεγαλοδύναμου Θεού. Και αυτό είναι υπέροχο», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επισήμανε ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από τον Λευκό Οίκο για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της ανεξαρτησίας, καθώς πρόκειται για ένα κτίριο που συμβολίζει τον «φάρο της ελευθερίας» για όλους τους λαούς.

Εδώ και πολλά χρόνια, όπως χαρακτηριστικά υπενθύμισε, η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει θέσει το θέμα της ελευθερίας ως το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει στην ετήσια δεξίωση, με βασικούς άξονες την απρόσκοπτη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στο θέμα του Κυπριακού.

«Γνωρίζοντας την προσωπική σας αφοσίωση, κύριε Πρόεδρε, στα πιο πολύτιμα ζητήματα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας για όλους, σας ευχαριστούμε που ακούσατε τη φωνή μας και σας ζητάμε να συνεχίσετε την υποστήριξή σας στα προαναφερθέντα θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος δήλωσε ότι «τα δύο μεγάλα έθνη, το αμερικανικό και το ελληνικό, απέδειξαν σήμερα ότι μοιράζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες, με κορυφαία, όμως, την αγάπης τους για την κατάκτηση της ελευθερίας».

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Κουμουτσάκος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου αναμένεται να θέσει το θέμα της περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με στόχο να ενισχυθεί ο «στρατηγικός τους χαρακτήρας» προς όφελος και των δύο λαών. «Πρέπει να είναι μια στρατηγική σχέση που θα στηρίζεται σε τρεις αμοιβαιότητες: Αμοιβαίες αξίες, αμοιβαίος σεβασμός, αμοιβαίο όφελος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πολιτική
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM