Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα έργα ανασυγκρότησης στο Μάτι- «Προκλητικά φωτογραφικό»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα έργα ανασυγκρότησης στο Μάτι- «Προκλητικά φωτογραφικό» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Αίτημα απόσυρσης της κύρωσης του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για την υλοποίηση έργων ανασυγκρότησης και αναβάθμισης στο Μάτι και άλλων πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Tο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η απόφαση ζητά από τους βουλευτές να επικυρώσουν «κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Για μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας ή λανθασμένης διάθεσης πόρων» μίλησε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ ο εισηγητής της μειοψηφίας Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει στη δημόσια υγεία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι η αρχική συνεννόηση Αθηνών-Λευκωσίας το 2018, προέβλεπε την ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και όχι κοινωνική κατοικία, ενώ, στο εισαχθέν νομοσχέδιο δίδεται η δυνατότητα λειτουργίας νυχτερινού κέντρου σε δασική περιοχή.

Δήλωσε συγκεκριμένα πως «Εχθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία.

Τα τέσσερα ερωτήματα για τα οποία δεν έχουμε λάβει απαντήσεις είναι τα εξής:

-Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και μάλιστα με αυτήν τη μορφή της «συγκεντρωμένης» δόμησης χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη εγκατεστημένους πυρόπληκτους;

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η δασική αποκατάσταση σε μία έκταση η οποία βαρύνεται ήδη με δύο προκλητικές τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;

-Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση ενώ υπάρχει πολεοδομικό κενό, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και μελλούμενη φωτογραφική πολεοδομική ρύθμιση (τοπικό ρυμοτομικό) για την κοινωνική κατοικία, δηλαδή αποσπασματική, εκτός της αποκατάστασης της περιοχής;

Ζητάτε δηλαδή από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής.

Επειδή λοιπόν δεν έχουμε λάβει απαντήσεις για όλα αυτά οφείλουμε να καταθέσουμε πρόταση για απόσυρση της κύρωσης του σχεδίου νόμου «Για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής».

Η κύρωση στην οποία προχωράτε προσβάλλει την Ελληνική Δημοκρατία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές. Θεωρούμε ότι η διαδικασία νομοθέτησης είναι ιδιαιτέρως προβληματική».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM