Ν.Υ Τimes: “Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έφτασε”

Ν.Υ Τimes: “Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έφτασε” Facebook Twitter
0

Οι New York Times με σημερινό άρθρο τους, ρίχνουν περισσότερο φως στα αίτια της έντονης οικονομικής αναταραχής τις τελευταίες ημέρες στην Ευρωζώνη, αναταραχή που επηρεάζει τα διεθνή χρηματιστήρια και την αμερικανική οικονομία. Το συμπέρασμα της εφημερίδας, είναι ότι η Ευρώπη (πιο συγκεκριμένα η Μέρκελ) θα πρέπει να δώσει επιτέλους μια λύση. Ή θα επιτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή θα βάλει το χέρι στην τσέπη του γερμανικού λαού για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να μην κινδυνεύσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Όπως γράφουν οι NYT, πρόκειται για μια θεμελιώδη επιλογή της καγκελαρίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν δεν δράσει αποφασιστικά, τότε μια απότομη ύφεση θα “βυθίσει” ακόμη περισσότερο τις οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αναταραχή των ημερών στα χρηματιστήρια προήλθε από τις απειλές για υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών, που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος. Αυτή ήταν η αιτία που η γαλλική κυβέρνηση συζητά με τη Γερμανία (που βλέπει την κρίση στο κατώφλι της), για τον τρόπο που θα βρεθεί η έξοδος από το τούνελ.

Το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης- γράφει η εφημερίδα- που άρχισε στα δύσκολα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι στην πρώτη γραμμή. Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς όλο και περισσότερες φωνές στη γερμανική Δεξιά το ζητούν, αυτό θα ήταν μια ενοχλητική ήττα για την αλληλεγγύη στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Οι επικριτές της κυρίας Μέρκελ λένε, ότι έχει επικεντρωθεί πολύ στο να κρατήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, με συνέπεια να μην αναλαμβάνει κινδύνους για τη διάσωση της ευρωζώνης. Η προσπάθεια της καγκελαρίου να ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές έχει σαν αποτέλεσμα να μην ικανοποιείται καμία.

"Το χάσμα ανάμεσα στο τι είναι απαραίτητο από την άποψη της οικονομικής πολιτικής και ό, τι είναι δυνατό από την άποψη της εσωτερικής και κομματικής πολιτικής έχει διευρυνθεί», δηλώνει στην εφημερίδα ο Cornelius Adebahr, ειδικός σε θέματα Ευρώπης στο γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο. "Χρειάζεται να δείξει ισχυρότερη ηγεσία, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει προς ποια κατεύθυνση θέλει πραγματικά να προχωρήσουμε."

Ν.Υ Τimes: “Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έφτασε” Facebook Twitter

Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, χωρίς τις ενδοκυβερνητικές αντίθετες φωνές που ακούει η κυρία Μέρκελ στον τρικομματικό συνασπισμό της, θέλει να αποσπάσει από την καγκελάριο, βαθύτερες δεσμεύσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και να κάνει για άλλη μια φορά Γερμανία και Γαλλία την κινητήριο δύναμη τηευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Bruegel, ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα τις Βρυξέλλες, δηλώνει στους NYT ότι η προσποίηση πως η ελληνική κρίση θα λυνόταν με ότι έγινε ως τώρα, δεν έπιασε.

Η πιο πρόσφατη αστάθεια στις αγορές μπορεί-σημειώνει η εφημερίδα- να σηματοδοτήσει και το τέλος των μέχρι τώρα προσπαθειών της Μέρκελ να θωρακίσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, αποφεύγοντας ένα αμετάκλητο βήμα προς την εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ο Μάικλ Σρέντερ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας εκτιμά ότι η παρούσα παρατεταμένη κατάσταση μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη και από τη χρεοκοπία της Ελλάδας. "Αυτό που είναι πραγματικά ένας κίνδυνος είναι αυτό το χάος που έχουμε αυτή τη στιγμή.", λέει.

Ν.Υ Τimes: “Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έφτασε” Facebook Twitter

Ο Σαρκοζί ξέρει-όσο κι αν σε προσωπικό επίπεδο δεν βγαίνει συμπάθεια- ότι δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς τη Μέρκελ. Και οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γνωρίζουν, ότι θα χρειαστεί μια κεντρική δημοσιονομική ένωση για να αντικαταστήσει τις υβριδικές δομές της Ευρώπης. Ένα εκτεταμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα είναι σε θέση να ενεργεί ως ένα είδος τράπεζας-ευρωομόλογα δηλαδή- που υποστηρίζεται από όλα τα μέλη θα ήταν σημαντικό όπλο απέναντι στις αγορές.

Αυτό είναι που προσπαθεί να καθυστερήσει η Μέρκελ, ξέροντας ότι είναι δύσκολο να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο. Θα δυσκολευτεί να περάσει την απόφαση της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, πόσω μάλλον ακόμη πιο τολμηρές αποφάσεις. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες στη γερμανική βουλή αλλά και από οικονομολόγους, ακούγονται όλο πιο δυνατά φωνές για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ν.Υ Τimes: “Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων έφτασε” Facebook Twitter

Όμως αν η Γερμανίδα καγκελάριος τολμήσει τελικά και φέρει το θέμα των ευρωομολόγων στη βουλή, το πιο πιθανό είναι οι κυβερνητικοί της σύμμαχοι να επιλέξουν το όχι. “Και αυτό- προειδοποιεί ο κ. Adebahr-θα ήταν το τέλος του δρόμου”.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM