Μητσοτάκης: Έρχεται επίσημη θέση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας

Μητσοτάκης: Έρχεται επίσημη θέση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας Facebook Twitter
0

Υποχρεωτικός αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα ο  εμβολιασμός στις μονάδες Υγείας και στο υγειονομικό προσωπικό, μετά και από τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο της της συζήτησης του νομοσχεδίου με θέμα: «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19" (Α' 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήθελε να παρευρεθεί στη Βουλή για να υπογραμμίσει τη σημασία του Πιστοποιητικού covid-19.

«Την ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Χαρακτηρίζοντας την έξοδο από την κρίση «πλέον ορατή», εκτίμησε πως από την εποχή των κρουσμάτων «μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης» σημειώνοντας πως ο αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό, για την υγεία, «το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη που το εισηγήθηκε και πως η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στα self test, επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που τα χρησιμοποίησε. 

Το πιστοποιητικό αποτελεί στέρεη γέφυρα στη μετά covid εποχή

Αναφερόμενος στην έκδοση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού έκανε λόγο για απλή διαδικασία επισημαίνοντας πως το έχουν αξιοποιήσει περισσότεροι από 230.000 πολίτες.

«Δεν μιλάμε για όσους έχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι η απάντηση στη συγκυρία την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» είπε, σημειώνοντας ότι ανοίγει το δρόμο της πιο ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων δεν είχαν κάνει το εμβόλιο «από επιλογή»

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας , ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι μειώνονται τα κρούσματα και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. «Είναι πλέον εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι είναι εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ «είναι συμπολίτες μας που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή». Όπως είπε, αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πριν από έναν μήνα η χώρα κατέγραφε πάνω από 800 διασωληνωμένους, προσθέτοντας πως σήμερα είναι κάτω από 360. Την ίδια στιγμή εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πορεία αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί.

 Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολίου σε αυτό οφείλεται η αποκλιμάκωση. «Χτίζεται σταδιακά ένα τείχος ανοσίας» σημείωσε για να συμπληρώσει πως «σήμερα οι περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων αφορούν νέους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί. Περισσότεροι από 2,3 εκατ. είναι πλήρως εμβολισμένοι. Το 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα».

Παρατήρηση πως υπάρχουν περιοχές που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού, απευθύνοντας έκκληση σε όλους να συνδράμουν ώστε να αυξήσουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους «για να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς».

Την ίδια στιγμή, έκανε γνωστό πως όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν, λέγοντας πως αυτός ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί τέταρτο κύμα κορωνοϊού. «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό».

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας

Απαντώντας στους επικριτές των εμβολίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ού αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί. «Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο» είπε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «θαύμα της επιστήμης».

«Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», όπως έκανε γνωστό, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Σύντομα η συζήτηση για διευκολύνσεις εμβολιασμένων

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «διευκολύνσεις» που έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανέφερε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει σύντομα, επισημαίνοντας πως η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα» συμπλήρωσε.

Η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας

Παράλληλα, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό αποτελεί «κλειδί για τον τουρισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, «όχι μόνο ως μια εξέλιξη με υγειονομικό πρόσημο, αλλά ως δράση με ισχυρό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα. Απαραίτητο να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στον κλάδο του τουρισμού».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, σημείωσε πως πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το έκτακτο πρόγραμμα που θα ενισχύσει με κεφάλαια κίνησης το σύνολο των φορέων του κλάδου, 420 εκατ. ευρώ. «Σχεδόν μισό δισ. θα κατευθυνθεί ως άμεση επιδότηση, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μια νέα δράση στο δρόμο εκείνης που προηγήθηκε για τη στήριξη της εστίασης» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας πρέπει να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας. «Οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος» σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση στην αντιπολίτευση «να συμβαδίσει με όλη τη χώρα προς τα μπροστά». Στο ίδιο ύφος σημείωσε πως δεν ξεχνά ότι πέρασε ένας χειμώνας με μικρόψυχη συζήτηση. Πότε, όπως είπε, με ρίσκο διαδηλώσεων, πότε με υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου. «Ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα, όταν η χώρα ακουμπά σήμερα τους 100.000» ανέφερε για να συνεχίσει «Ηχούν τα λόγια για δήθεν ξεστοκάρισμα εμβολίων και ο χλευασμός των self test. Γνωστός είναι και ο χλευασμός ακόμα και του ίδιου του πιστοποιητικού covid ως πιστοποιητικού επιπολαιότητας και ανικανότητας».

Συνεχίζοντας τα πυρά κατά της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνέχεια έδειξε ποιος είναι ο ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ποιος ο μίζερος παρατηρητής από την κερκίδα της. «Ας βάλουμε μια τελεία σε αυτά. Να μας διδάξουν και να μας αλλάξουν» κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ