Μητσοτάκης: «Ανοίγει» σύντομα η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό και διευκολύνσεις εμβολιασμένων

Μητσοτάκης: «Ανοίγει» σύντομα η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό και προνόμια εμβολιασμένων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας της covid -19 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει διαπιστωθεί «μία σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και μία ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών και των διασωληνωμένων». Παράλληλα, εκτίμησε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, «καλώς εχόντων των πραγμάτων», θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές μας και που δυστυχώς κάποιοι απ' αυτούς χάνουν τη ζωή τους, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι».

Με δεδομένο, όπως είπε, ότι πολλοί απ' αυτούς είναι άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν το προηγούμενο διάστημα επεσήμανε πως «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξουμε».

Πάνω από 4 εκατ. άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σταθερά περί τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως, 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα, «6.200.000 εμβόλια έχουν γίνει στην πατρίδα μας, παραπάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση».

Ωστόσο, όπως σημείωσε οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια ένταση, ώστε να μπορέσουμε από τη μία να «χτίσουμε» το τείχος ανοσίας. «Αλλά από την άλλη να εξασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυτή η πτωτική τάση θα συνεχίζεται, ο τουρισμός μας θα συνεχίσει κανονικά». Μάλιστα, ανέφερε ότι τα πρώτα βήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και «θα μπορέσει και η οικονομία να ανακάμψει ταχύτατα όπως προβλέπουμε».

«Σύντομα η συζήτηση για διευκολύνσεις των εμβολιασμένων»

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι και βέβαια μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις. «Προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια - οι ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας». Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Όπως είπε θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο.

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στη χώρα μας όπως θα γίνει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, σημείωσε πως το εντός των επόμενων ημερών αναμένει το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή, το οποίο θα δοθεί και στη δημοσιότητα, έτσι ώστε «μετά από έναν πιστεύω σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά».

«Να πείσουμε καχύποπτους να κάνουν το εμβόλιο»

«Οπότε, εν κατακλείδι, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα και στο μέτωπο της πανδημίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η εγρήγορση προφανώς και πρέπει να είναι δεδομένη, «διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την περιπέτεια αυτή». 

Μάλιστα, ανέφερε πως η προσήλωση θα πρέπει να στραφεί «στο να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει και αυτοί να κάνουν το βήμα να εμβολιαστούν». Χαρακτήρισε το εμβόλιο δώρο της επιστήμης, λέγοντας πως «πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας». Παράλληλα ανέφερε ότι είναι και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. «Η αντίληψη, ότι ''δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ'', είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σακελλαροπούλου: Το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του άλλου

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε: «Κύριε Πρόεδρε χαίρομαι και εγώ για τα νέα που παρακολουθώ, για τη μείωση του αριθμού διασωληνωμένων και κρουσμάτων». «Παράλληλα και ελπίζω σύντομα να είναι ακόμη καλύτερα τα νέα» Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι προχωράει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, έχοντας φθάσει στα 6 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, όπως είπε, οι νέοι δείχνουν να μένουν μακριά από ιδεοληψίες και φοβίες και «να προχωρούν, με σημαντικό ρυθμό, να εμβολιαστούν προκειμένου ακριβώς να ανακτήσουν αυτή την ελευθερία που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα, σε επίπεδο κοινωνικής συμπεριφοράς τουλάχιστον».

Ωστόσο, σημείωσε πως εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. «Το θίξατε και εσείς, με τις αναφορές και στο Σύνταγμα και στα ατομικά  δικαιώματα». Η κ. Σακελλαροπούλου εξήγησε πως «πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του». Άρα, όπως ανέφερε, το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. «Είναι ο άλλος». Η πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση «και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους». «Ιδιαίτερα  μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό, όπως αναφέρατε και εσείς» είπε, μεταξύ άλλων. 

Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πως όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού  τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, προσθέτοντας ότι «σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε «η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη, εξηγώντας πως γι΄αυτό έχει γίνει αυτή η συζήτηση και σε άλλες χώρες.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι, «πως ο μόνος δρόμος για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ο εμβολιασμός ώστε να ανακτήσουμε αυτά τα οποία στερηθήκαμε τόσο καιρό και να έχουμε και μία ασφάλεια για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να μας υποσχεθεί κάτι για επόμενα κύματα, όπως οι ερευνητές λένε- ω μη γένοιτο- για το φθινόπωρο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ