Μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια: «Αδιαμφισβήτητη» η ελληνικότητα της Μακεδονίας

Μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια: «Αδιαμφισβήτητη» η ελληνικότητα της Μακεδονίας Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Η Ελλάδα επιδιώκει γόνιμη και αρμονική συνεργασία με τους Βαλκάνιους γείτονες της, αλλά αυτή προϋποθέτει ανάλογες συμπεριφορές και από μέρους τους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Χαλκηδόνας.


Ο κ. Παυλόπουλος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα, επεσήμανε την «αδιαμφισβήτητη» ελληνικότητα της Μακεδονίας και ειδικότερα, αναφερόμενος στη στάση της FYROM στο θέμα της ονομασίας υπογράμμισε ότι συνιστά «ωμή παραχάραξη της ιστορίας και, αφετέρου, αποπνέει αλυτρωτισμό».

Αναφέρθηκε, επίσης και στην Αλβανία, ως προς την συμπεριφορά της σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τις μειονότητες, ή με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συνεργασία και με τις δύο χώρες και ότι διάκειται ευνοϊκά και ως προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική, ωστόσο, όπως είπε, οι ίδιες αυτές χώρες την «υπονομεύουν» με τη στάση τους στα ζητήματα αυτά.


Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι τα Βαλκάνια πρέπει να είναι μέρος της Ε.Ε., «όχι, τα Βαλκάνια, ως ιδιαιτερότητα», ή ως «πρόβλημα», αλλά ως «η Ν.Α. πλευρά της Ε.Ε. με πραγματική ευρωπαϊκή συμπεριφορά και συμβολή στην ενοποίηση της Ευρώπης». Όμως αυτό, όπως είπε, για να γίνει «προϋποθέτει την ίδια συμπεριφορά και από τους γείτονές μας».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής από τους ελληνιστικούς, τους βυζαντινούς και τους νεώτερους χρόνους, στάθηκε ιδιαίτερα στους Βαλκανικούς Πολέμους και στις διαπραγματεύσεις, που διεξήχθησαν πριν εκατόν πέντε χρόνια, στην ιστορική έδρα του δήμου Χαλκηδόνας, στη Γέφυρα (Τόψιν), που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και την επανενσωμάτωση τους στον εθνικό κορμό και πρόσθεσε:


«Η Μακεδονία, όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μία και είναι Ελληνική. Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο, τα τεκμήρια είναι αδιάψευστα, όποιος το αμφισβητεί παραχαράσσει την ιστορία» είπε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια αμφισβήτηση, «ότι η Μακεδονία είναι ελληνική» και η οικειοποίηση της χρήσης του ονόματος από την ΠΓΔΜ, εκτός των άλλων, «αποπνέει αλυτρωτισμό» και πρόσθεσε:

«Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο και έχει αλυτρωτικές τάσεις παραβιάζει το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άρα ο ίδιος είναι εκείνος που υποσκάπτει την ευρωπαϊκή του πορεία».


«Επομένως, δεν είναι μόνο αυτή η βάναυση κακοποίηση της ιστορίας είναι και η βάναυση άγνοια του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου, που θέτουν αυτά τα εμπόδια στην ΠΓΔΜ, ως προς την ευρωπαϊκή πορεία. Και αυτά τα εμπόδια τα θέτει μόνη της» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Εμείς είμαστε εδώ, τους λέμε ότι μπορούμε να πορευτούμε σε αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο. Αλλά αν έχουν τέτοιες συμπεριφορές προσβάλλουν εκτός από την ιστορία και την ιστορία της Ευρώπης και επομένως δεν είναι ανοιχτός ο δρόμος γιατί εκείνοι τον υπονομεύουν».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην Αλβανία, σημειώνοντας ιδιαίτερα την συμπεριφορά της στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


«Εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι λέμε και τώρα ότι, ναι, η Αλβανία πρέπει να βρει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, αλλά και πάλι για να γίνει αυτό η Αλβανία πρέπει να δείξει συμπεριφορά κράτους, που είναι υποψήφιο για ένταξη». Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αυτή η προοπτική προϋποθέτει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του «ευρωπαϊκού κεκτημένου των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» και πρόσθεσε:


«Όταν έρχεσαι και τα υπονομεύεις, με συμπεριφορές που αφορούν τις μειονότητες, τις οποίες στην ουσία καταπιέζεις, όταν έρχεσαι με συμπεριφορές - που είναι από τα κυριότερα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία- τα παραβιάζεις κατάφορα, από εκεί και πέρα τι είδους ευρωπαϊκή πορεία μπορεί να αναζητάς; Κι εμείς, είμαστε η αιτία για αυτό; Ή αυτού του είδους οι συμπεριφορές, μιας χώρας -προς την οποία τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας - η οποία θεωρεί ότι και μπορεί να έχει ευρωπαϊκή προοπτική και να παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και μάλιστα πολλαπλώς».


«Εμείς λέμε ο δρόμος είναι ανοιχτός. Η Αλβανία όμως σήμερα με αυτές τις συμπεριφορές η ίδια υπονομεύει το δρόμο της» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, όχι μόνο για τις μειονότητες, αλλά γιατί είμαστε χώρα της Ε.Ε. και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την Ε.Ε. και την κληρονομιά της, τη νομική και πολιτιστική».


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επεσήμανε ότι η χώρα γιορτάζει σήμερα την επέτειο που οδήγησε στον «διπλασιασμό της Ελλάδας», με την απελευθέρωση και επανενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας «της παντοτινά ελληνικής Μακεδονίας» στον εθνικό κορμό και θα γιορτάσει αύριο «και το μεγάλο Όχι των Ελλήνων προς κάθε εισβολέα, κάθε κατακτητή, που δείχνει ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε εκφραστές της ελευθερίας» και αναφέρθηκε στα διδάγματα από αυτήν την ιστορική διαδρομή.


«Ενωμένοι πετύχαμε τα μεγάλα και σημαντικά. Και ο διχασμός και ο φθόνος υπήρξαν πάντα ο εχθρός του έθνους και της πατρίδας» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Τόνισε, ότι «χρειάστηκε καιρός, αλλά τώρα, είναι πραγματικότητα, αυτές οι θέσεις είναι κοινές θέσεις όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου» και πρόσθεσε:


«Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης, του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε. και μια χώρα που μετά την κρίση, την οποία ετοιμάζεται να ξεπεράσει, είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να παραμείνει στην Ευρώπη, αλλά να πρωταγωνιστήσει. Γιατί μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτόν τον αγώνα για την Ευρώπη του μέλλοντος, την ενοποιημένη Ευρώπη, Την Ευρώπη που θα είναι μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία με βάση την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, την Ευρώπη των αρχών και των αξιών».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ