Μήνυμα Μητσοτάκη και Αναστασιάδη προς την Άγκυρα: Παραβατική και προκλητική η συμπεριφορά της Τουρκίας

Μήνυμα Μητσοτάκη και Αναστασιάδη προς την Άγκυρα: Παραβατική και προκλητική η συμπεριφορά της Τουρκίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Είναι μια ουσιαστική επίσκεψη, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον κ. Αναστασιάδη, «καθώς το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή». Τα προσκόμματα της άλλης πλευράς δεν οδηγούν σε πρόοδο παρά την εποικοδομητική συμπεριφορά της Κύπρου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. H παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας εξακολουθεί να προκαλεί, ενώ η συγκρουσιακή ρητορική της δείχνει την απομόνωσή της, συμπλήρωσε.

«Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μία συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται.

«Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτήν την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ. Είναι κάτι που αναδεικνύει και αποδεικνύει την έντονη ανησυχία της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά και τον προβληματισμό μας για τις αξιώσεις της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης.

«Πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις; Δηλαδή, η συνέχιση του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες; Έχουμε κάνει βήματα. Εκφράζουμε προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της 'Άγκυρας» υπογράμμισε.

Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον. «Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM