Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για τον προϋπολογισμό

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για τον προϋπολογισμό Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Εκατέρωθεν βολές εξαπέλυσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο προκάτοχός του επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020. Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε με εμφανώς σκωπτική διάθεση: «Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό: "Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν"», κάνοντας λόγο για δημοσιονομικό κενό. 

«Για παράδειγμα υπόσχεσαι ότι ενάντια σε όλη την ιστορία και πρακτική της παράταξής σου θα γίνεις λιοντάρι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Και άρα ενσωματώνεις στον προϋπολογισμό 702 εκ από την μείωση της φοροδιαφυγής. Εξάλλου και να αποτύχεις σε έχει καλύψει ο πρωθυπουργός σου με τις δηλώσεις του στο Καστελόριζο: "Το κράτος δεν πρέπει να στέλνει [το ΣΔΟΕ]"», σημειώνει σε άλλο σημείο κ. Τσακαλώτος. 

Άμεση ήταν και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που σχολίασε ότι ο κ. Τσακαλώτος «βρίσκεται σε διαρκή ιδεολογικοπολιτική σύγχυση»: «Ο κ. Τσακαλώτος στις 30.07.2019 σε συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας δήλωνε ότι "Σας εξαιρώ κ. Σταϊκούρα από τους "true believers" που έχουν χάψει, έχουν δαγκώσει τη λαμαρίνα του νεοφιλελευθερισμού". Σήμερα, σχολιάζοντας το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού γράφει «Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας. 

«Η προφανής αντίφαση των ανωτέρω επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται σε διαρκή ιδεολογικοπολιτική σύγχυση», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσακαλώτου στο Facebook:

«Εγχειρίδιο κατάρτισης προϋπολογισμού για ένα νεοφιλελεύθερο Υπουργό:

«Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν»

1) Περασμένα ξεχασμένα. Μπορεί να έχεις πει ότι δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο, έχουμε το 4ο και πιο σκληρό μνημόνιο, και ότι η οικονομία βουλιάζει αλλά χρειάζεται να ξεχάσεις αυτά τα ρητορικά σχήματα όταν είναι η σειρά σου να μεγαλουργήσεις.
2) Τα νούμερα είναι πάντα ευέλικτα και δεν χρειάζεται να στέκονται εμπόδιο σε ένα καλό αφήγημα.
3) Το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει δεν πρέπει ποτέ να σε ανησυχεί. Το υπολογίζεις στα 1.9 δισ. και ως καλός νεοφιλελεύθερος το καλύπτεις με τους γνωστούς τρόπους που σου έμαθαν «οι επαναστάσεις του Reagan και της Thatcher, η Ινδία τη δεκαετία του 1990, η επεκτατική πολιτική του Trump σήμερα, και πιστεύουμε η Βραζιλία τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Και γνωρίζουμε ότι θα λειτουργήσουν και εδώ.» (Mike Pompeo, 5/10/2019, Aθήνα)
4) Επιλέγεις το ρυθμό ανάπτυξης που σε βολεύει για να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν σε επηρεάζει όλη η προηγούμενη εμπειρία των τελευταίων 30 ετών που έχει αποδειχθεί ότι μια μείωση των φόρων επί των επιχειρήσεων ούτε τα έσοδα αυξάνει, ούτε την ανάπτυξη τονώνει. Να έχεις πάντα την βαθιά πίστη ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.
5) Μειώνεις τους συντελεστές στις επιχειρήσεις και του χρόνου βλέπουμε τι θα κάνουμε με το κενό.
6) Από σεμνότητα βλέπεις και άλλα στοιχεία που μπορούν να καλύψουν το κενό. Για παράδειγμα υπόσχεσαι ότι ενάντια σε όλη την ιστορία και πρακτική της παράταξής σου θα γίνεις λιοντάρι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Και άρα ενσωματώνεις στον προϋπολογισμό 702 εκ από την μείωση της φοροδιαφυγής. Εξάλλου και να αποτύχεις σε έχει καλύψει ο πρωθυπουργός σου με τις δηλώσεις του στο Καστελόριζο: «Το κράτος δεν πρέπει να στέλνει [το ΣΔΟΕ]»
7) Αυξάνεις τον ΕΝΦΙΑ αλλά να είναι καλά οι φίλοι σου στα ΜΜΕ : «Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξάνεται στον Προϋπολογισμό αλλά θα είναι σαν να μην αυξάνεται»
8) Τέλος, μην αγχώνεσαι για την επόμενη μέρα. Αν δεν σου βγουν όλα τα παραπάνω, εκεί είσαι να αντιμετωπίσεις την όποια δημοσιονομική ανισορροπία προκάλεσες με περικοπές στο κοινωνικό κράτος. Κάποιο συνδικάτο ή κίνημα θα βρεις να κατηγορήσεις ότι φταίει με τις παράλογες και ξεπερασμένες απαιτήσεις του. Κάθε εμπόδιο για καλό».

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για τον προϋπολογισμό Facebook Twitter

Κόντρα Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για τον προϋπολογισμό Facebook Twitter

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ