Η Ελλάδα απάντησε στις καταγγελίες της Τουρκίας για την ΑΟΖ στον ΟΗΕ

Η Ελλάδα απάντησε στις καταγγελίες της Τουρκίας για την ΑΟΖ στον ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα έστειλε απάντηση στις καταγγελίες της Τουρκίας προς τον Οργανισμό με τις οποίες αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων κρατών, χαρακτηρίζοντας αυτές τις αιτιάσεις «παραπλανητικές» και «αυθαίρετες».

Την απάντηση έδωσε η μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Αικατερίνη Μπούρα, με επιστολή της προς τον Μπαν κι-Μουν: 

Σύμφωνα με το mignatiou.com, η επιστολή με ημερομηνία 23 Μαΐου διανεμήθηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει ότι οι τουρκικές καταγγελίες αγνοούν εντελώς τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών, όπως η Ελλάδα, στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του 32° 16` 18’’ μεσημβρινού.

«Τέτοιοι ισχυρισμοί ξεπερνούν κατά πολύ τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, με την άρνηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», γράφει η κ. Μπούρα. Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα «ipso facto και ab initio» (από το γεγονός καθ’ αυτό και εξαρχής) και δικαιοδοσία στην παραπάνω περιοχή, βάσει των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που συνήφθη το 1982, του εθιμικού διεθνούς δικαίου και της εθνικής της νομοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι η θέση αυτή έχει εγγραφεί πολλές φορές στα Ηνωμένα Έθνη (ρηματικές διακοινώσεις της 24ης Φεβρουαρίου 2005, της 8ης Μαΐου 2012, της 20ής Φεβρουαρίου 2013) και έχει επίσης κοινοποιηθεί σε διμερές επίπεδο προς την Τουρκία (ρηματική διακοίνωση αριθμός 187 /ΑΣ 2207 με ημερομηνία 24 Ιουλ 2009, Αριθμ. 187/ΑΣ 2648 με ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 2011, Αριθμ. 187/1066 της 30ης Απριλίου 2012 και αριθμ. 156.3/1675 της 12ης Ιουλίου 2012).

«Επιπλέον, αναφέρει η επιστολή, ο τουρκικός ισχυρισμός που αναφέρεται στις συμφωνίες οριοθέτησης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος είναι εντελώς παραπλανητικός και αυθαίρετος, δεδομένου ότι αποσκοπεί στο να παρεμβαίνει στα δικαιώματα της Ελλάδα να πραγματοποιεί συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών της με τρίτες χώρες, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς να προκαταλαμβάνει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Σταθερή πολιτική στην Ελλάδα αποτελεί η επίλυση κάθε εκκρεμούς ζητήματος με τους γείτονές της, με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Με βάση τα ανωτέρω, καταλήγει η επιστολή, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις που περιέχονται στην προαναφερθείσα επιστολή, όπως επίσης εκφράζεται στην τουρκική ρηματική διακοίνωση της 12ης Μαρτίου του 2013 και καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία όλων των χωρών στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

Πολιτική / Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους» τονίζει
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM