Η απάντηση Σκουρλέτη στην ΕΣΗΕA για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ

Η απάντηση Σκουρλέτη στην ΕΣΗΕA για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ Facebook Twitter
Η απάντηση Σκουρλέτη στην ΕΣΗΕA για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ
0

«Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλλουμε το δημοσιογραφικό κόσμο» απαντά o Πάνος Σκουρλέτης με επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ μετά τις αντιδράσεις για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ.

Στο σποτ που αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Youtube, εμφανίζεται μία «παρουσιάστρια» η οποία όποτε αναφέρει το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέφτουν χαρτονομίσματα.

Τα ποσά αυξάνονται όσο μιλάει με μεγαλύτερη θέρμη για τον πρωθυπουργό. Στο σποτ, με τίτλο «Πόσο κοστίζει ο Μωυσής;» γίνεται λόγος για «20 εκατομμύρια ευρώ ακόμη και σε ανύπαρκτα ΜΜΕ, χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογαριασμό».

Το σπότ προκάλεσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ που έστειλε επιστολή προς τον Πάνο Σκουρλέτη.

Νωρίτερα σήμερα πηγές της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «Επιλεκτική ευαισθησία» στη σάτιρα και όχι στην χρηματοδότηση ανύπαρκτων μέσων
 

Η απάντηση του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

«Λάβαμε την επιστολή σας της 19ης Ιουνίου 2020 αναφορικά με το τελευταίο video του ΣΥΡΙΖΑ, που ως θέμα έχει την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα δίκτυο ΜΜΕ που θα της παρέχει άκριτη στήριξη, μέσω της απευθείας διάθεσης 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» με όρους αδιαφάνειας, καθώς αρνείται να αποκαλύψει τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο Ενημέρωσης.

Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε την πρόθεση να προσβάλλουμε το δημοσιογραφικό κόσμο με το συγκεκριμένο video. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι η πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι αδύνατο να ταυτιστεί με ό,τι αντιπροσωπεύει η μορφή που πρωταγωνιστεί σε αυτό.

Το κύριο πολιτικό θέμα ήταν και είναι η διάθεση δημόσιου χρήματος σε ΜΜΕ με αδιαφανείς όρους, χωρίς να αποκαλύπτεται η κατανομή ανά μέσο, άρα και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος και παρά το σχετικό αίτημα που έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για πλήρη ενημέρωση των κομμάτων και των πολιτών.

Θεωρούμε ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε ένα σχέδιο χρησιμοποίησης ΜΜΕ για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση.

Θεωρούμε επίσης, ότι πρόκειται για μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, μια ενέργεια που αδικεί και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους συνολικά, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ενίσχυσης των ΜΜΕ, κεντρικών και περιφερειακών, αλλά με όρους διαφάνειας, ισοτιμίας και προστασίας του αγαθού της ενημέρωσης.

Η άσκηση της δημοσιογραφίας και η σχέση της με την εκάστοτε εξουσία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πρωτίστως τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί διαχρονικά φαινόμενα στρέβλωσης και το γεγονός ότι δίπλα στους εργάτες του δημοσιογραφικού μόχθου θα συναντήσει κάποιος και μεγαλοδημοσιογράφους με «επιχειρηματική» αντίληψη, η οποία συχνά υπερισχύει της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας.

Προφανώς αυτή η κατηγορία δημοσιογράφων δεν είναι υπεράνω κριτικής. Στην προκειμένη περίπτωση, είδαμε δυστυχώς και «αχαρτογράφητες» ιστοσελίδες έως και ανύπαρκτου περιεχομένου, εκτός μητρώου, πολιτικών φίλων της κυβέρνησης, να λαμβάνουν διάφορα ποσά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει.

Στη βάση των παραπάνω και καθώς στο παρελθόν έχετε εκφραστεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά και σε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την υπόθεση της πολυφωνίας στην ενημέρωση και την ενίσχυση των ΜΜΕ για την εξασφάλιση της πλουραλιστικής, δημοκρατικής ενημέρωσης των πολιτών.

Η θωράκιση των εργαζομένων στον Τύπο, προκειμένου να αντιμετωπίζουν από καλύτερη θέση κάθε είδους πίεση που αποσκοπεί να υποβαθμίσει τη δημοσιογραφική εργασία τους, είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα.

Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτή την υπόθεση, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του πρωθυπουργού, οι οποίοι οφείλουν να δώσουν επιτέλους εξηγήσεις, πρέπει να αναδεικνύονται με τη συμβολή όλων όσοι επιθυμούν να λειτουργούν υπέρ της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και θεωρώ ότι η υπεράσπισή της είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Πολιτική / Μητσοτάκης για απόφαση ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει συνταγματικό τον νόμο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για "τέλος στις ιδεοληψίες" και "τολμηρό βήμα προς την πρόοδο"
LIFO NEWSROOM