Επιστολή Μπουτάρη στον Μητσοτάκη για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης

Επιστολή Μπουτάρη στον Μητσοτάκη για τα αρχαία του Μετρό Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Γιάννης Μπουτάρης, ως εκπρόσωπος της νεοσύστατης «Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με θέμα τα αρχαία του Μετρό, στον σταθμό Βενιζέλου.

Η Κίνηση έχει στόχο την «προστασία των αρχαιοτήτων της οδού Εγνατίας, που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές του έργου του Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου και τη διαφύλαξη, ως μοναδικής επίσημης, ψηφισμένης και θεσμοθετημένης λύσης, της λύσης της κατά χώραν διατήρησης των ευρημάτων».

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει η προσωρινή διαχειριστική επιτροπή αποτελούμενη από οκτώ άτομα(αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, νομικούς, πολεοδόμους και φιλολόγους), συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπουτάρη, τονίζεται πως η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με απόσπαση των ευρημάτων είναι «επιζήμια για την πόλη». Σημειώνεται, δε, ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται «δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και την πορεία των έργων μέχρι σήμερα».

Με βάση τα παραπάνω, η νεοσύστατη Κίνηση καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ενημερωθεί «επαρκώς από τους καθ' ύλην αρμόδιους παράγοντες της πόλης, καθώς και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες» και να εξετάσει «σοβαρά το ενδεχόμενο που θα έχει για το μέλλον της πόλης κάθε άλλη επιλογή, πλην της επιλογής που έχει προκρίνει και χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι αυτή που εφαρμόζεται σήμερα δυνάμει της υπουργικής απόφασης».

«Πιστεύοντας ότι το μέλλον μιας πόλης και η τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο συμφερόντων και μικροπολιτικής σας καλούμε να μην γίνετε εσείς εκείνος ο πρωθυπουργός που θα διακινδυνεύσει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που οδήγησε την πόλη σε νέες περιπέτειες και τα πολύτιμα μνημειακά σύνολα του ένδοξου παρελθόντος της σε ακροβασίες με αβέβαιη κατάληξη», τονίζεται στην επιστολή.

Όπως αναφέρεται, η λύση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων «τοποθετεί την πόλη σε νέες περιπέτειες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM