Μη κερδοσκοπικής εταιρεία, που θα συμμετέχουν επιστήμονες, πολίτες και κοινωνικοί χώροι για να υπερασπιστούν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης θα συστήσει ο Γιάννης Μπουτάρης.

 

Παράλληλα με την ανακοίνωση της σύστασης της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, ο Γιάννης Μπουτάρης άσκησε σκληρή κριτική σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που τάσσονται υπέρ της απόσπασης.

 

«Από τον Φεβρουάριο του 2017 που βγήκε η τελική απόφαση του ΚΑΣ και εν συνεχεία η υπουργική απόφαση Μπαλτά και μετά Κονιόρδου εγκρίθηκε η τελική λύση τα αρχαία να παραμείνουν in situ και από τότε προχώρησε η ιστορία. Έχουν γίνει τα δύο φρεάτια από τα οποία θα κατέβουν τα μηχανήματα που θα φτιάξουν το σταθμό. Έχει πέσει η πλάκα στη βόρεια πλευρά της Εγνατίας και έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για να πέσει στη νότια πλευρά. Αυτά αποδεικνύουν ότι υπήρχαν μελέτες και εφαρμόστηκαν» σημείωσε ο Γ. Μπουτάρης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης στην εκπομπή «Ορθά-Κοφτά».

 

Ο κ. Μπουτάρης εμφανίστηκε λάβρος κατά των Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, του υπουργού Εσωτερικών κ. Καράογλου του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μπίλλια, του βουλευτή της ΝΔ κ. Σιμόπουλου και του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Μ. Ζορπίδη τονίζοντας ότι ενώ «δεν έχουν ασχοληθεί με το έργο μας ζητούν να γυρίσουμε πίσω που σημαίνει ότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα να γκρεμιστεί. Πρόκειται για ένα εύρημα πολιτισμού της πόλης που αναδεικνύει τη διαχρονικότητάς της, δεν καταλαβαίνουν τι θα πει ιστορία»;

 

«Δεν έχουμε άλλους θησαυρούς στην πόλη, οι αρχαιότητες είναι ο πολιτισμός μας και δεν μπορούμε άνευ λόγου να γυρίζουμε πίσω σε λύσεις που έχουν τελειώσει. Το έργο είναι σχεδόν τελειωμένο» πρόσθεσε.

 

Ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης σημείωσε ακόμη ότι έχει ενημερώσει το γραφείο του Μητσοτάκη για την κίνηση υπεράσπισης των αρχαίων επισημαίνοντας πως «αν ανακοινώσει επιστροφή στην άλλη λύση δεν θα μείνουμε αμέτοχοι».«Στόχος μας είναι να παρεμβαίνουμε και θα μαζέψουμε και υπογραφές. Δεν θα αφήσουμε αυτούς που ήταν εξαρχής ήταν εναντίον των αρχαίων από τη μία να χρησιμοποιούν το Μετρό για να με αποδομήσουν προσωπικά και από την άλλη να αποσπάσουν πολιτικό όφελος με τον λαϊκισμό τους».

 

 

 

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά της απόσπασης των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου

 

Την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης εξέφρασε με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

 

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τον σταθμό της Βενιζέλου και την χαρακτηρίζει «εντελώς άτοπη». Παράλληλα υπογραμμίζει πως σε περίπτωση που αποφασιστεί η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, τότε το έργο γυρίζει τέσσερα χρόνια πίσω, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση ολοκλήρωσής του.

 

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται την πάγια θέση του για την κατά χώραν ανάδειξη του μνημειακού συνόλου στο Σταθμό "Βενιζέλου", καθώς μόνο αυτή εξασφαλίζει την αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης», διαμηνύει ο ΣΕΑ στην ανακοίνωσή του.

 

Με πληροφορίες από voria/thestival