Δρίτσας: «Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη»

Ο Θοδωρής Δρίτσας στο βήμα της Βουλής Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε μία φράση του Θοδωρή Δρίτσα, για τη 17 Νοέμβρη, σε δηλώσεις που έκανε για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

«Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα». Η ΝΔ χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις δηλώσεις του και τον κατηγόρησε ότι προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση.

 

Τα λεγόμενα του κ. Δρίτσα προκάλεσαν και την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, που χαρακτήρισε απαράδεκτες, ανιστόρητες και προκλητικές τις δηλώσεις του. Έπειτα από τις αντιδράσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις.

 

Τι είπε ο Δρίτσας


Στη ραδιοφωνική συνέντευξη ο Θοδωρής Δρίτσας ρωτήθηκε για την υπόθεση της απεργίας πείνας του καταδικασμένου δολοφόνου της 17 Νοέμβρη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

 

Σε ερώτηση για τις επιθέσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα- για τον Κουφοντίνα- τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ κακές» και πρόσθεσε «Δυστυχώς αυτά δεν τα σκέφτηκε η κυβέρνηση». Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κράτος πυγμής, αλλά σοβαρά κράτη που εφαρμόζουν τον νόμο απέναντι στον οποιονδήποτε, κράτος δικαιοσύνης.

 

«Με αυτό που κάνει (σ.σ. η κυβέρνηση) θα αναβιώσει μια συζήτηση για τη δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί πιστεύω εγώ από τη δράση αυτών των οργανώσεων, των τρομοκρατικών. Κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Αντίθετα ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από πάρα πολλές άλλες πολιτικές», ήταν η επίμαχη δήλωση του κ. Δρίτσα.

 


Σε ερώτηση της δημοσιογράφου «Δεν είχαμε τρομοκρατηθεί ως λαός από τις δολοφονίες;», απάντησε «Βεβαίως, το έχω βιώσει πάρα πολύ καλά».

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Δρίτσας είπε: «Η δεξιά παράταξη έχει θύματα από τη δράση της 17 Νοέμβρη και του Δημήτρη Κουφοντίνα και μπορώ να καταλάβω».

 

«Για κάποιους λόγους, που ο καθένας μπορεί να τους αξιολογήσει όπως θέλει, τα περισσότερα θύματα της δράσης της 17 Νοέμβρη, είτε εκδότες, είτε πολιτικά πρόσωπα, είτε οτιδήποτε άλλο- αν και ο Μπακογιάννης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιός- ανήκουν σε αυτή την πολιτική παράταξη. Και επομένως μπορώ να καταλάβω έναν θυμό, μία αγανάκτηση. Αλλά δεν πρόκειται για αυτό. Πρόκειται για μια πολιτική παράταξη, μια κυβέρνηση, μια πολιτεία, ένα κράτος που δεν μπορεί να δρα εκδικητικά. Και εδώ δρα εκδικητικά και παράνομα», συνέχισε.

 

Ο κ. Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, για να μη συζητάμε άλλα καίρια ζητήματα της περιόδου για τα οποία έχει τεράστια ευθύνη».

 

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Από τη δράση της 17 Νοέμβρη σε άλλες εποχές κατηγορήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη. Μετά κατηγορήθηκε ο Περικλής Κοροβέσης. Στοχοποιούνται κόμματα όπως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ακόμη.

 

Στις ίδιες δηλώσεις ο κ. Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μόλις προχθές ανακάλυψε τη δυνατότητα του βαρυποινίτη Κουφοντίνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

 

«Συζητάμε για δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ το πρωτεύον είναι η ζωή, όχι μόνο του Κουφοντίνα, κάθε υπόδικου, κάθε κατάδικου, κάθε διωκόμενου για τα πιο βαριά εγκλήματα. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα εδώ και κάμποσες δεκαετίες δεν μπορούμε εμμέσως να την επαναφέρουμε», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

ΝΔ: «Ανεπίτρεπτες δηλώσεις, να πάρει θέση ο Τσίπρας»

 

Η ΝΔ σε ανακοίνωση χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτες» αυτές τις δηλώσεις για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος.

 

«Προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων», τονίζει η ανακοίνωση της Πειραιώς και χαρακτηρίζει «χυδαίο» το να επικαλείται ο κ. Δρίτσας την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων.

 

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα», καταλήγει η ΝΔ.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

 

Οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στο «Κανάλι Ένα», ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι δε χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει.

 

Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα, είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα.

 

Χρηστίδης: Απαράδεκτα, ανιστόρητα και προκλητικά τα όσα είπε

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, χαρακτήρισε «απαράδεκτα, ανιστόρητα και προκλητικά» τα όσα είπε ο κ. Δρίτσας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάσει καθαρά τις δηλώσεις του βουλευτή του.

 

«Όσα είπε ο κ. Δρίτσας είναι απαράδεκτα, ανιστόρητα και προκλητικά. Η τρομοκρατία είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά, ως χώρα, τη δράση της 17Ν, ώσπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να την εξαρθρώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει θέση και να αποδοκιμάσει, καθαρά, τις δηλώσεις του βουλευτή του», ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.

 

Οι εξηγήσεις Δρίτσα

 

Έπειτα από τις αντιδράσεις, ο Θοδωρής Δρίτσας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.Σε αυτή επισημαίνει πως η φράση του «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν» αναφερόταν «στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα».

 

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για «ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια», εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της.

 

«Όποιος ή όποια άκουσε τη συνέντευξη, μπορεί να διαπιστώσει με απόλυτη σαφήνεια ότι, με νηφάλιο τρόπο τεκμηρίωσα την άποψη μου, ότι για μία ακόμα φορά η Ν.Δ. παίζει ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων, στο φόντο της δράσης της τρομοκρατίας, δυναμιτίζοντας το κλίμα του δημοκρατικού διαλόγου», δήλωσε ο κ. Δρίτσας.

 

«Είναι αυτονόητο πως η αναφορά μου ότι “κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17Ν”, αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε, αν και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής με αίμα. Οφείλω να το ξεκαθαρίσω, εάν η πιεστική λόγω χρόνου διατύπωση δεν είναι πλήρης και απολύτως σαφής και ξεκάθαρη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κανείς δικαίωμα να τη διαστρεβλώνει, προσδίδοντας εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που είπα και εννοούσα», συμπλήρωσε.

 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ