Τις απόψεις των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τις μάσκες και τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα οικονομικά μέτρα, σκιαγραφεί, μεταξύ άλλων, δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. 

 

Στο ερώτημα για το αν νιώθουν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, το 61% απαντά θετικά και το 32% αρνητικά. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου, το 84% εξέφραζε θετική άποψη και αντίθετο με την διαχείριση της κρίσης δήλωνε το 15%. 

 

Tο 59% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στο μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία ενώ το 33% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο μετάδοσης κορωνοϊού.

 

Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για την οικονομία;», το 36% δηλώνει ικανοποιημένο, το 38% το αντίθετο και το 26% επιλέγει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ»

 

Πρόθεση ψήφου

 

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 16,9 μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 39,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 22,2%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση με 4,6%, το ΜέΡΑ 25 με 3% και η Χρυσή Αυγή με 1,8%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 11,9%.

 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 44% κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθεί η απάντηση «κανένας από τους Μητσοτάκη - Τσίπρα» με 27% και ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 22%.

 

Ελλητουρκικά

 

Στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και κατά πόσο πιστεύουν οι ερωτηθέντες, ότι η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με τον σωστό τρόπο, το 59% απάντησε θετικά και το 23% θεωρεί πως την αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο. Παράλληλα, το 58% των πολιτών θεωρεί αναγκαίες τις νέες εξοπλιστικές δαπάνες, με το 25% να εκτιμά ότι τα ποσά αυτά θα έπρεπε να διατεθούν για άλλες ανάγκες.

 

Διπλωματική αντιμετώπιση επιλέγει το 49% και στρατιωτική το 37%, σε περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τελικώς γεώτρηση εντός ελληνικής ΑΟΖ.