Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

Προβάδισμα 13 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι.

Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 31% στην πρόθεση ψήφου έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ένωση Κεντρώων με 3%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2% και Το Ποτάμι με 1,5%. «Άλλο κόμμα» απαντά το 7% των ερωτηθέντων, 16% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ», άκυρο/ λευκό θα ψήφιζε το 5,5% ενώ 11% θα απείχε από την εκλογική αναμέτρηση.

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 65,5% έναντι 19,5%, 2% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές άλλο κόμμα, ενώ 13% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Το 37% εκτιμά ότι καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το 22% ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανένας» απαντά το 37% των ερωτηθέντων, ενώ 4% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται καταλληλότερος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 34% των ερωτηθέντων και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 43,5%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται πιο κατάλληλος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 19,5% των πολιτών και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 21,5%.

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, το 46,5% των πολιτών πιστεύουν ότι το ταξίδι και οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν είναι προς όφελος της χώρας, ενώ το 31% θεωρεί αντιθέτως πως είναι προς όφελος της χώρας. Παράλληλα, το 47,5% πιστεύει ότι το ταξίδι δεν ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού, ενώ το 43,5% εκτιμά το αντίθετο.

Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, (75,5%) εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το 16,5% δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Παράλληλα, το 56% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, 35,5% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Σχετικά με το κυβερνητικό σχήμα που οι πολίτες θέλουν να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, το 36% επιθυμεί αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 23,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, το 10,5% απαντά αυθόρμητα ότι προτιμά οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ενώ 30% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Τέλος, όσον αφορά την εκτίμηση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αθροιστικά το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση σίγουρα (26,5%) ή μάλλον (23,5%) θα χειροτερέψει. Το 37% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ενώ το 9,5% πιστεύει ότι μάλλον θα βελτιωθεί και το 2,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί. Το 1% των πολιτών απαντά αυθόρμητα ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το 50% των «απαισιόδοξων» του Οκτωβρίου είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2015.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ