Άρθρο γνώμης για τις ευρωεκλογές στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζεται ως ο «πρωτοπόρος υπέρμαχος του λαϊκισμού» φιλοξενεί το Bloomberg. 

 

Το άρθρο έχει τίτλο «η Ελλάδα δίνει ένα μάθημα στην Ιταλία» και το υπογράφει ο Φερντινάντο Τζιουλάνο. Ξεκινά με τη φράση «οι εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναμενόταν να σηματοδοτήσουν την κορυφαία στιγμή γα τον λαϊκισμό στην Ευρώπη. Όμως, τελικά ίσως οδηγήσουν στον πολιτικό θάνατο του πρώτου υπέρμαχού του: Του Αλέξη Τσίπρα»

 

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος εξέπληξε την ήπειρο με τη διπλή εκλογική του νίκη σε βουλευτικές εκλογές το 2015, ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές που θα γίνουν πιθανότατα τον Ιούλιο», γράφει ο αρθρογράφος και σχολιάζει πως ο Τσίπρας ίσως επέλεξε τη λύση των πρόωρων εκλογών ως «τον καλύτερο τρόπο για να περιορίσει το μέγεθος της αναπόφευκτης ήττας» στις εθνικές εκλογές. 

 

Ο αρθρογράφος αναφέρει πως επισκέφθηκε τη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο και πως έφυγε με την εντύπωση πως η πολιτική της ζωής επιστρέφει στην κανονικότητα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία προσφέρουν μία καθαρή επιλογή ανάμεσα σε αυτούς που προτιμούν μεγαλύτερη αναδιανομή και σε αυτούς που προτιμούν χαμηλότερους φόρους και περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

 

Στο άρθρο επισημαίνεται πως «είναι αδύνατον να ξεχαστεί πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στηρίχτηκε στην εξαπάτηση. Όταν κέρδισε τις εκλογές του 2015 το έκανε δεσμευόμενος πως θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη, ενώ θα πετύχει πολύ καλύτερους όρους για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Αντί για αυτό βύθισε τη χώρα σε ύφεση αναγκάζοντας τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις να ζουν με capital controls. Μετά γύρισε στην προηγούμενη στάση του εγκαταλείποντας τους πιο ριζοσπάστες συμμάχους του, όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και υπέγραψε μια συμφωνία για την οποία δεν κέρδισε σχεδόν καμία συναίνεση. 

 

Ο αρθρογράφος γράφει πως «το ότι οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα για όλες τις μεταστροφές του είναι ευπρόσδεκτο. Η σκοτεινή πλευρά των λαϊκιστών στην Ευρώπη δεν είναι η κριτική τους στις δυσλειτουργίες της Ε.Ε., οι οποίες είναι φανερές σε όλους, αλλά η αδυσώπητη ανειλικρίνεια τους στο τι μπορεί να επιτευχθεί ύστερα από διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε. Αυτό βάζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο στρατόπεδο με τους Βρετανούς υπέρμαχους του Brexit καθώς και τη Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία. Τα δύο ιταλικά κόμματα κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό για ελάχιστη δημοσιονομική επέκταση στον προϋπολογισμό τους για το 2019 ενώ είχαν υποσχεθεί ένα τεράστιο πακέτο μέτρων τόνωσης. 

 

 Οι ψηφοφόροι μπορεί να έχουν χάσει την υπομονή τους με τα παραδοσιακά κόμματα, αλλά δεν είναι και τυφλοί απέναντι στις αποτυχίες των νεοεισερχόμενων. Ο Τσίπρας ήταν πρωτοπόρος ανάμεσα στους λαϊκιστές και είναι και ο πρώτος που κινδυνεύει να εκδιωχθεί. Σε μια εβδομάδα με ανάμεικτα αποτελέσματα για τα αντισυστημικά κόμματα στην Ευρώπη, ίσως πρέπει εκείνα να δουν την εμπειρία του», καταλήγει.