«Περιμένουμε ότι η ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία στέλνοντας ένα ισχυρότερο μήνυμα προς την κατεύθυνση της κατάργησης της βίζας» υπογραμμίζει, μιλώντας στην Deutsche Welle , ο αρμόδιος υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της Τουρκίας, Αλί Σαχίν.

 

«Η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η συμφωνία επανεισδοχής έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αυτή ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση βίζας σε τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

 

Η Τουρκία ελπίζει επίσης ότι η οικονομική βοήθεια ύψους 3 δις ευρώ προς την Τουρκία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού θα επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και δράσεων και όχι μόνο σε συγκεκριμένα προγράμματα. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό μια πρώτη δόση ύψους 1,5 δις θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέχρι τον Απρίλιο.


O Σαχίν σχολιάζει επίσης και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. «Παρά την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τα μέτρα αστυνόμευσης δεν αναμένεται να είναι επαρκή για να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές. Η βασική λύση σε αυτήν την κρίση είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Η ΕΕ πρέπει να παρακολουθεί με προσοχή την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να υποστηρίξει την τουρκική θέση για μια λύση στο συριακό χωρίς τον Άσαντ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στόχος της Τουρκίας πάντως είναι να φέρει στο ευρωπαϊκό τραπέζι της Δευτέρας ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με τι μπορεί να κάνει η Τουρκία για θέματα της ένταξης, εκπαίδευσης, απασχόλησης και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων.


Πολλοί είναι πάντως εκείνοι, τόσο στην Άγκυρα όσο και στις Βρυξέλλες, που πιστεύουν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη Δευτέρα είναι μη ρεαλιστικοί. Αυτό εκτιμά και ο Μουράτ Ερντογάν, επικεφαλής του Κέντρου Μετανάστευσης και Πολιτικών Ερευνών στου Πανεπιστημίου Χατσέτεπε της Άγκυρας. «Η Τουρκία λέει στην ΕΕ: Σταματήστε τον Άσαντ και τη Ρωσία! Αλλά η ΕΕ από την πλευρά της θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση δίχως τον Άσαντ». Επίσης ο τούρκος ειδικός εκτιμά ότι η χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία συνδέεται με πλήθος προϋποθέσεων. Πολλές από αυτές δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, εκτιμά ο Μουράτ Ερντογάν, κι ως εκ τούτου υπάρχει ακόμη μεγάλη ασάφεια. «Είμαστε ακόμη στην αρχή της κρίσης», λέει χαρακτηριστικά.


Στο μεταξύ 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες του. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εξ αυτών 1,5 εκατομ. βρίσκεται στην Ευρώπη και 1 περίπου εκατομ. μόνο στη Γερμανία. Ο Μουράτ Ερντογάν εκτιμά ότι η ίδια η Ευρώπη θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί μόνο τα 8 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ δέχονται πρόσφυγες μέχρι στιγμής. Η καγκελάριος Μέρκελ και η Γερμανία από την πλευρά της εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο προσφυγικό δίχως μια στενή συνεργασία με την Τουρκία. «Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν και όλοι οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Για αυτό τον λόγο το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα είναι εξαιρετικά σημαντικό».

 

πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr