Τεχνοκρατικό πραξικόπημα, αποκαλούν οι Νew York Times   την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία. Ο αρθρογράφος ξεκινά το άρθρο του με ένα σενάριο, που  ο ίδιος χαρακτηρίζει παρανοϊκό, σύμφωνα με το οποίο οι καταστάσεις και τα οικονομικά αδιέξοδα οδηγούν στην πτώση του Ομπάμα και στην τοποθέτηση του τεχνοκράτη Μπλούμπεργκ στο Λευκό Οίκο.

Το άρθρο έχει τίτλο «Συνωμοσίες, πραξικοπήματα και νομίσματα» και τονίζει ότι  σε Ελλάδα και Ιταλία έγινε πραξικόπημα, με σκοπό την προστασία του ευρώ με ενορχηστρωτές τους «τέσσερις της Φραγκφούρτης», δηλαδή Μέρκελ, Σαρκοζί και τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.


Και ενώ για τους Αμερικανούς, αυτό το σενάριο είναι μόνο  μία παρανοϊκή φαντασίωση για τους πολίτες της Ιταλίας και της Ελλάδας είναι η ψυχρή πραγματικότητα των αρχών του 21ου αιώνα. «Η εθνική κυριαρχία είναι μία όμορφη ιδέα, όμως προέχει το συμφέρον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος», γράφουν οι ΝΥΤ.

 

Οι απομακρύνσεις των Παπανδρεόυ και Μπερλουσκόνι, άνοιξαν σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό  παράθυρο που δείχνει πως θα είναι το πραγματικό ευρωπαϊκό κράτος του μέλλοντος. Και αυτό που θα γίνει είναι ότι «η  σταθερότητα θα επιτευχθεί εις βάρος της δημοκρατίας: Οι τελετουργίες των κοινοβουλίων και των εκλογών θα παραμείνουν, όμως οι πραγματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την περίφημη «Ομάδα της Φρανκφούρτης» και του ad hoc εσωτερικού κύκλου που αποτελείται από την Μέρκελ, τον Σαρκοζί και μίας συστάδας τραπεζιτών και αξιωματούχων της ΕΕ, που έχει αναλάβει από τον Οκτώβριο την διαχείριση κρίσης που βιώνει η Ευρώπη».

 

Πολλοί λένε ότι θα υπάρξει χρόνος να επιστρέψει η δημοκρατία και να αντιστραφεί ο ολοένα και αυξανόμενος αντιδημοκρατικός χαρακτήρας της Ε.Ε, μετά το τέλος της κρίσης. Και μόλις το ευρώ σταθεροποιηθεί θα πρέπει οι ευρωπαίοι ηγέτες να ξεκινήσουν να δίνουν κάποια φωνή στη λαϊκή κυριαρχία

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr