Ενώ ο πρωθυπουργός πρόφερε σήμερα για πρώτη φορά τη φράση “κούρεμα” με άλλα λόγια, λέγοντας “διαπραγματευόμαστε τη μείωση του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο”, από τη μακρινή Κίνα ήρθε η ρωσική δήλωση υπέρ της χώρας μας. Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο διεμήνυσε στους μεγάλους της Ευρώπης ότι πρέπει να βοηθήσουν την πάσχουσα Ελλάδα. "Οι κορυφαίες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βάλουν πλάτη σε εκείνους, που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση και αυτό απαιτεί ορισμένη πολιτική ανδρεία από τους ηγέτες των χωρών αυτών, διότι ο πληθυσμός τους φυσικά δεν είναι πολύ χαρούμενος από αυτήν την εξέλιξη των γεγονότων".

 

"Το πιο οξυμένο σήμερα πρόβλημα στην ευρωζώνη αφορά την Ελλάδα, αλλά εάν δεν με απατά η μνήμη μου, η Ελλάδα είναι μόλις το 2 % του ΑΕΠ όλης της Ευρώπης και φυσικά είναι δυνατό να κλείσει αυτό το πρόβλημα: κατά τη γνώμη διαφόρων ειδικών απαιτούνται περίπου 1 - 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ποσό βέβαια όχι μικρό, σεβαστό, αλλά απολύτως δυνατό να το "σηκώσει" η ευρωζώνη" , είπε ο Πούτιν συμπληρώνοντας ότι “σε τελική ανάλυση η διάσωση της Ελλάδας είναι ωφέλιμη για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη".

 

Ο Πούτιν εξασφάλισε σε αυτό το ταξίδι του στην Κίνα την ομαλοποίηση και εφαρμογή μιας μεγάλης συμφωνίας για την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κινεζικό γίγαντα. Ομαλοποίηση γιατί στη  συμφωνία που είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιανουάριο για πώληση πετρελαίου υπήρξε διαφωνία στην τιμή μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Στην επίσκεψη αυτή η διαφορά αυτή αποφασίστηκε να αντισταθμιστεί με την παροχή φυσικού αερίου. Δεν είναι όμως μόνο στον ενεργειακό τομέα που προωθείται η συνεργασία Ρωσίας-Κίνας. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα κάνει μια πολιτική στροφή προς το Πεκίνο, αμέσως μετά την επιστροφή του στην προεδρία το 2012.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr