Όταν η Τρόικα έφυγε ξαφνικά ένα φεγγαρόλουστο βράδυ, όλοι κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγε καλά. Ο κύριος Βενιζέλος έδωσε έκτακτη συνέντευξη τύπου και έβγαλε μια ανακοίνωση το Σαββατοκύριακο για να πείσει ότι η διακοπή ήταν προγραμματισμένη και πώς δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Ο ξένος τύπος όμως επέμενε στα δημοσιεύματα του για “θυμωμένη Τρόικα”, ενώ σήμερα και ο Ζαν Κλοντ Τρισε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησαν για διακοπή των διαπραγματεύσεων και μάλιστα ο κύριος Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει τις μανούβρες.

 

Σήμερα λοιπόν είχαμε και το υπουργικό, όπου ελήφθησαν όλες οι αποφάσεις τις οποίες απαιτούσε η Τρόικα (οι οποίες αποφάσεις έχουν βεβαίως εξαγγελθεί πολλές φορές αλλά δεν έχουν γίνει πράξη). Και ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε αμέσως μετά ότι δεν χρειαζόταν η Τρόικα για να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Μέσα σε αυτό το έως και αστείο σκηνικό, αν δεν ήταν τόσο επώδυνο για τους εργαζόμενους, ελήφθησαν οι σκληρές αποφάσεις. (Έτσι εξηγούνται και οι χθεσινές δηλώσεις Διαμαντοπούλου και Καρχιμάκη με την έξοδο από το ευρώ ως “μπαμπούλα”, για να καμφθούν οι αντιδράσεις στα επερχόμενα).

 

Και έτσι πριν από λίγο ο κύριος Βενιζέλος ανακοίνωσε με στόμφο και αποφασιστικότητα, όσα η κυβέρνηση τρέναρε για καιρό, φοβούμενη τις αντιδράσεις και προσπαθώντας να μην δυσαρεστήσει και τα δικά της(συνδικαλιστικά) παιδιά. Ο υπουργός επανέλαβε αρκετές φορές για να δείξει το αμετάκλητο των αποφάσεων τις λέξεις “οριστικές” και αμετάκλητες”.

 

Τι αποφασίστηκε:

 

Εργασιακή εφεδρεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με εξαίρεση τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα.

 

Ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημοσίους υπάλληλους, χωρίς το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς. Ίδια χρόνια, ίδια προσόντα, ίδιες αμοιβές και καθιέρωση της έννοιας του κρατικού υπαλλήλου(υπηρεσία και μετάθεση σε όλο το εύρος του δημοσίου) .

 

Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, φαρμακοποιών κτλ.

 

Συνενώσεις και καταργήσεις φορέων άμεσα, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων με στόχο 5 δις ως το τέλος του χρόνου.

 

Ενιαίο φορολογικό σύστημα που θα παρουσιαστεί σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

 

Επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr