Να “κατεβάσει” από την ιστοσελίδα του τα ονόματα φοροφυγάδων μεγαλογιατρών, καλεί το υπουργείο Οικονομικών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η Αρχή δίνει 15 ημέρες προθεσμία στο υπουργείο για να “σβήσει” τα ονόματα, θεωρώντας ότι υπάρχει νομικό κενό, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από ρητή νομοθετική διάταξη.

Στο σκεπτικό της απόφασης τα μέλη της Αρχής, τονίζουν ότι ''Η ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονοματεπωνύμων και των επαγγελματικών διευθύνσεων παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας, συνιστά επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και έντονο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος πληροφοριακού αυτοκαθορισμού, εν όψει των ιδιαίτερων κινδύνων του διαδικτύου για την προσωπικότητα του ατόμου”.

Συνεπώς, κατά την απόφαση “ απαιτείται να προβλέπεται σε νόμο η αρμοδιότητα της δημόσιας αρχής για τη δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου των ονοματεπωνύμων και λοιπών επαγγελματικών στοιχείων φορολογουμένων προς επιδίωξη συγκεκριμένου θεμιτού σκοπού”.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξέτασε την υπόθεση μετά από καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και θιγόμενων γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά που θεωρούσαν ότι οι γιατροί διαπομπεύονταν.

Η ανάρτηση αφορούσε σε δελτίο τύπου που “ανέβηκε” στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων σε γιατρούς και δύο διαγωνιστικά κέντρα που βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr