Με επιστολή διαμαρτυρίας αντέδρασε η Ελληνική πρεσβεία στη Χάγη, στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ολλανδικής εφημερίδας De Pers που με μοντάζ ύψωσε την τουρκική σημαία πάνω από εκκλησία στη Σαντορίνη. Ο πρέσβης στη Χάγη επισημαίνει στην επιστολή του προς την εφημερίδα, ότι το μοντάζ υπήρξε ατυχής έμπνευση που δημιουργεί λανθασμένους συνειρμούς."Επηρεάζει αρνητικά τη γνώμη των αναγνωστών σας για τη χώρα μου, αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και τους πολλούς ελληνικής καταγωγής πολίτες της Ολλανδίας και εν ολίγοις, αποτελεί προσβολή για μία φίλη χώρα", σημειώνει. "Καλωσορίζουμε κάθε γνώμη, αλλά αρνούμαστε να δεχθούμε προσβολές" καταλήγει στην επιστολή του ο πρέσβης αφού πρώτα αναφέρεται στις θυσίες του Ελληνικού λαού προκειμένου να βγει από την κρίση. Της επιστολής του πρέσβη είχε προηγηθεί έντονη διαμαρτυρία του δημάρχου Θήρας ο οποίος είπε ότι το εξώφυλλο προσβάλει βάναυσα την ιστορία του τόπου και προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σαντορίνης.

 

Τι έγραψε όμως στο άρθρο της η Ολλανδική εφημερίδα; Η De Pers αναφέρει ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι η πτώχευση και οι ιδιωτικοποιήσεις η μόνη λύση. Ταυτόχρονα, ο αρθρογράφος γράφει ότι οι Τούρκοι που ενδιαφέρονται για τους προς πώληση οργανισμούς, μπορεί να μην γίνουν ποτέ μέλος της Ευρώπης, ωστόσο βρίσκουν ένα πεδίο να πατήσουν το πόδι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια η εφημερίδα θέλοντας να τονίσει σε τι κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα γράφει ότι οι Έλληνες διπλωμάτες στην Άγκυρα σφουγγαρίζουν μόνοι τους τα πατώματα της πρεσβείας, “αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το προσωπικό”. “Οι Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να αγοράσουν αεροδρόμια, λιμάνια, τράπεζες, ακόμη και ολόκληρα νησιά, κάτι που ίσως προκαλέσει περισσότερο πόνο στους Έλληνες”, αναφέρει χαρακτηριστικά η De Pers. Στη συνέχεια αναφέρει τους Οργανισμούς που είναι στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και δεν έχει άλλη επιλογή από το να ψηφίσει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για να πάρει τις επόμενες δόσεις από την Τρόικα. Δεν παραλείπει δε να τονίσει πόσο θυμωμένοι είναι οι Ολλανδοί που “η Ελλάδα κορόιδεψε τους εταίρους της για να μπει στην Ευρωζώνη”.

“Γελάνε ακόμη και τα μουστάκια των Τούρκων”, γράφει η εφημερίδα για την ευκαιρία που έχουν να μπουν από την “πίσω πόρτα”, παρακάμπτοντας την άρνηση των Ευρωπαίων να την δεχτούν ως εταίρο. “Για τους Έλληνες αυτή είναι μια πολιτική αιματοχυσία και ένα τεράστιο ψυχολογικό πλήγμα” αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας την εχθρότητα μεταξύ των δυο χωρών. «Δεν είναι εύκολο για έναν Τούρκο να επενδύσει στην Ελλάδα », δηλώνει στην De Pers ο Μουσταφά Kutlay, οικονομικός αναλυτής ενός από τα πιο ισχυρά think tank στην Άγκυρα. "Όλοι οι Τούρκοι επιχειρηματίες παραπονούνται για τους μυστικούς φραγμούς που επιβάλουν οι Έλληνες και τις ανορθόδοξες μεθόδους τους, όταν ένας Τούρκος εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Αναρωτιέμαι πως θα πάει”, λέει ο Τούρκος αναλυτής.

Η Ολλανδική εφημερίδα με αφορμή τις Ελληνοτουρκικές διαφορές δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους υπέρογκους εξοπλισμούς, αποδίδοντας στα συγκεκριμένα κονδύλια ένα μέρος του αβάσταχτου χρέους. “Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έδωσε τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλο μέλος της ΕΕ για εξοπλισμούς και το κονδύλι για τις αγορές ξεπερνούσε ακόμη κι αυτό χωρών της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα δεν είδε ότι το οικονομικό ναυάγιο ήταν τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός” καταλήγει η De Pers.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr