Μέτρα προστασίας από τις ζωονόσους ζητά το Κόμμα για Τα Ζώα: «Η φύση μάς προειδοποιεί»

Μέτρα προστασίας από τις ζωονόσους ζητά το Κόμμα για Τα Ζώα: «Η φύση μάς προειδοποιεί» Facebook Twitter
0

Την λήψη μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας από τις ζωονόσους ζητά το Κόμμα για Τα Ζώα, επισημαίνοντας πως ασθένειες, όπως ο κορωνοϊός, μεταδόθηκαν στους ανθρώπους λόγω κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

«Η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού αποδεικνύει μιαν αλήθεια: είναι απολύτως αδύνατο να συνεχίσουμε να φερόμαστε στα ζώα όπως το κάνουμε σήμερα! Σύμφωνα με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές (cdc.gov) οι τρεις από τις τέσσερις νέες επιδημίες οφείλονται στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων! Το Αναπνευστικό Συνδρόμο της Μέσης Ανατολής (MERS), το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), η Γρίπη των Πτηνών (Bird Flu) ή των Χοίρων (Swine Flu), ο νέος κορωνοϊός, είναι όλα ασθένειες που μπόρεσαν να μεταδοθούν στους ανθρώπους λόγω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων», σημειώνεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

«Η φύση μας προειδοποιεί και δεν είναι σώφρον να κλείνουμε τα αυτιά μας σε όσα μας λέει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Κόμματος για τα Ζώα, Γκιζέλα Μαγκλή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

1. Άμεσα μέτρα για την προστασία των ζώων

Καθώς η επιδημία COVID-19 επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους παντού, οι μεταφορές ζώων καθυστερούν απίστευτα πολύ, ακόμα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές νταλίκες, φορτωμένες με ζωντανά ζώα, μένουν «κολλημένες» επί ώρες, σε πελώρια μποτιλιαρίσματα. Αυτό οδηγεί σε πολλούς θανάτους ζώων, σε μεγάλη αύξηση στους τραυματισμούς τους, σε ραγδαία επιδείνωση των ήδη άθλιων συνθηκών μεταφοράς τους. Παραβιάζονται έτσι μαζικά οι πιο βασικοί κανονισμοί της ΕΕ για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων!

Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα, ενώνουμε τη φωνή μας με τα αδελφικά μας κόμματα και μαζί με την Ολλανδέζα ευρωβουλευτή του «Κόμματος για τα Ζώα» (PVDD), ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορευτεί αμέσως κάθε διασυνοριακή μεταφορά ζωντανών ζώων φάρμας.

2. Πολιτικές πρόληψης των ζωονόσων

 

Σχετικά με την πανδημία, το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα και τα αδελφικά μας κόμματα έχουμε την άποψη πως η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει επιτέλους πολιτικές πρόληψης των ζωονόσων και όχι μόνο καταστολής τους! Αυτή την περίοδο, είναι προτεραιότητα η αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να σχεδιάσουμε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες πολιτικές για να προλάβουμε τις επόμενες (πιθανότατα πολύ πιο επικίνδυνες) επιδημίες.

Η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού αποδεικνύει μιαν αλήθεια: είναι απολύτως αδύνατο να συνεχίσουμε να φερόμαστε στα ζώα όπως το κάνουμε σήμερα! Σύμφωνα με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές (cdc.gov) οι τρεις από τις τέσσερις νέες επιδημίες οφείλονται στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων! Το Αναπνευστικό Συνδρόμο της Μέσης Ανατολής (MERS), το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), η Γρίπη των Πτηνών (Bird Flu) ή των Χοίρων (Swine Flu), ο νέος κορωνοϊός, είναι όλα ασθένειες που μπόρεσαν να μεταδοθούν στους ανθρώπους λόγω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων.

«Η φύση μας προειδοποιεί και δεν είναι σώφρον να κλείνουμε τα αυτιά μας σε όσα μας λέει» δήλωσε η εκπρόσωπος του Κόμματος για τα Ζώα Γκιζέλα Μαγκλή.

Είναι άρα ώριμο να ζητήσουμε από τώρα:

1. Απαγόρευση κάθε εμπορίου ειδών της άγριας ζωής και κάθε είδους κατανάλωσής τους.

2. Κατάργηση των μακρών μετακινήσεων ζωντανών ζώων.

3. Πολιτικές συρρίκνωσης του κλάδου της κτηνοτροφίας. Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε:

(α) εφαρμογή των δικαιωμάτων των ζώων συντροφιάς σε όλα τα ζώα και ιδίως στα λεγόμενα «παραγωγικά»,

(β) δίκαιη τιμολόγηση των κτηνοτροφικών προϊόντων,

(γ) διαφάνεια στη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων, με τοποθέτηση καμερών κλειστού κυκλώματος (CCTV) ώστε να μαγνητοσκοπείται κάθε πτυχή της λειτουργίας των σφαγείων και των μονάδων εκτροφής.

(δ) προώθηση της φυτοφαγίας.

Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να μειώσουμε την πιθανότητα επανεμφάνισης επιδημιών ή/και πανδημιών από ζωονόσους, όπως η COVID-19.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM