Συνάντηση Μητσοτάκη - Χάφταρ: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χάφταρ: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες Facebook Twitter
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή. 

Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά και σε αυτά ο κ. Χάφταρ ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χάφταρ έκανε λόγο για αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, σε στρατιωτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, τονίζοντας πως ο λιβυκός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Λίβυος στρατάρχης κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός τόνισε, από την πλευρά του, την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε δε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου κρατά την ξεκάθαρη και σαφή θέση του Χάφταρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ - Τουρκίας και τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά. Καθώς δεν είναι αρχηγός κράτους, το πρωτόκολλο δεν προέβλεπε επίσημη υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της διάσκεψης στο Βερολίνο για την Λιβύη, στο οποίο δεν εκλήθησαν ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Κύπρος. Σε συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη, διαμηνύοντας πως η Αθήνα θα ασκήσει βέτο και στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε.

Ο Λίβιος στρατάρχης είχε συναντηθεί νωρίτερα σήμερα και με τον Νίκο Δένδια, κατά την οποία έγινε σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με δυνάμεις στην Λιβύη. «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χάφταρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων και ακύρωση των παράνομων μνημονίων», δήλωσε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM