Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις - Στήριξη από την ΕΕ θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις - Στήριξη από την ΕΕ θα ζητήσει ο Μητσοτάκης Facebook Twitter
0

Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σκοπεύει να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τουρκικές προκλήσεις, επιζητώντας στήριξη από τις χώρες της Ευρώπης.

Μετά και τα χθεσινά πρώτα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την καταδίκη από την ΕΕ ως άκυρης και παράνομης της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, δηλαδή από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ. 

Γενικά τα μηνύματα που έχει εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση είναι θετικά και αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης όπου συζητήθηκε σε πρώτη φάση το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Αναμένεται στο σχέδιο αυτό να συμπεριληφθεί ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Το κλίμα αποτυπώνει και η δήλωση του Γερμανού πρέσβη στην χώρα, ο οποίος δήλωσε ότι «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης», ενώ ισχυρή στήριξη για τις ελληνικές θέσεις καταγράφεται και από την πλευρά Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας.

Ήδη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί και κατά την διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης και την Παρασκευή, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα.

Άλλωστε θετικό ήταν και το μήνυμα από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου προέκυψε μίνιμουμ συναίνεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ την ίδια στιγμή δύο επιστολές της Αθήνας έχουν ήδη παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Σε αυτές επιδιώκεται τόσο η μη πρωτοκόλληση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης καθώς επίσης η λήψη μέτρων για ειρήνη και ασφάλεια στην ΝΑ Μεσόγειο. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, τέλος, η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM