Τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, καταδικάζουν ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ και μέλη του Σώματος.

 

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», τονίζει ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει: «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

 

Και καταλήγει ο κ. Άμπντελ Άαλ: «Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη».

 

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική του, προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης. Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι TRT, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε, καθισμένος μπροστά σε ειδικούς χάρτες, τις προθέσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αντιδράσει, κάτι που την έχει τρελάνει».

 

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να απαντήσει με δύο επιστολές στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, για τις θαλάσσιες ζώνες. Οι επιστολές θα έχουν αποδέκτες τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες και τον πρόεδρο τους συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτές η Αθήνα θα παρουσιάσει αναλυτικά τα επιχειρήματά της που απαντούν στις ανυπόστατες τουρκικές θέσεις των τελευταίων ημερών «με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».