Γερμανικός Τύπος για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η επιστροφή των παλιών πολιτικών οικογενειών»

Γερμανικός Τύπος για κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η επιστροφή των παλιών πολιτικών οικογενειών» Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
0

Για «επιστροφή των παλιών πολιτικών οικογενειών» κάνει λόγο η Deutsche Welle, δανειζόμενη τον τίτλο από δημοσίευμα του Focus, με τις γερμανικές εφημερίδες Neue Zürcher Zeitung και Handelsblatt να σχολιάζουν τα σχέδια Μητσοτάκη για επιτάχυνση της ανάπτυξης και επίλυση προβλημάτων που καθηλώνουν την ελληνική οικονομία.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Τα φιλόδοξα σχέδια Μητσοτάκη» ότι μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, την οποία τορπίλισε και παρεμπόδισε συστηματικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το κλείσιμο αυτού του σημαντικού επενδυτικού κεφαλαίου είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση της νέας κυβέρνησης, η δεύτερη είναι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και η τρίτη τα κόκκινα δάνεια. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ένα από τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Το 45,2% των απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών είτε δεν εξυπηρετούνται, είτε κινδυνεύει η εξυπηρέτησή τους. Ο υπ. Οικονομικών θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων που ανέβαλλε συνεχώς ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η εξυγίανση των τραπεζών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη».

«Την ελληνική κυβέρνηση περιμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα»

 

Η Neue Zürcher Zeitung επιγράφει άρθρο της «Την ελληνική κυβέρνηση περιμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα» και σημειώνει ότι "τα χειρότερα πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια για την Ελλάδα από οικονομικής άποψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως θέλει περισσότερα. Κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη και ότι η χώρα θα αφήσει μια για πάντα πίσω της την κρίση. Όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο. Μέχρι σήμερα οι δανειστές ούτε που θέλουν να ακούσουν για αλλαγές στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας γνωρίζει πολύ καλά ότι πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι τηρεί τις υποσχέσεις της και εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν και μετά θα είναι σε θέση να ζητήσει ελαφρύνσεις. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τοποθετούνται, κατά συνέπεια, μετά την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2020 και την ανάληψη καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής", καταλήγει η ελβετική εφημερίδα.

«Ο νέος πρωθυπουργός και η επιστροφή των παλιών οικογενειών πολιτικών»

 

«Η ελληνική πολιτική είναι οικογενειακή υπόθεση. Ανέκαθεν. Ο νικητής των εκλογών και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχεται από μια τέτοια οικογένεια πολιτικών, που κυβέρνησαν επί δεκαετίες. Εκείνος όμως υπόσχεται την πολιτική αλλαγή, γράφει το Focus τιτλοφορώντας άρθρο του «Ο νέος πρωθυπουργός και η επιστροφή των παλιών οικογενειών πολιτικών». Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι «στην Ελλάδα είτε κυβερνούν οι συντηρητικοί, οπότε ο πρωθυπουργός ονομάζεται Μητσοτάκης ή Καραμανλής, είτε οι Σοσιαλιστές με έναν από τους Παπανδρέου. Ο νέος έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο αντι-Τσίπρας, ως μετα-λαϊκιστής. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν την υπόσχεσή του ότι η Ελλάδα "είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που γύρισε την πλάτη στον λαϊκισμό"[..] Η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί. Και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια από τις πρώτες του αποφάσεις, με ξεχωριστό συμβολισμό, ήταν ότι δεν χρησιμοποιεί τις δύο θωρακισμένες πρωθυπουργικές BMW, αλλά εξακολουθεί να μετακινείται με το παλιό υπηρεσιακό του αυτοκίνητο».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM