Μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, το κόμμα επιχειρεί να δώσει απάντηση στη φημολογία για το παρασκήνιο που προηγήθηκε. 

 

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει πως «κανείς δεν έδιωξε κανέναν» και ο Ευάγγελος Βενιζέλοςήταν αυτός που αποφάσισε να «εγκαταλείψει την κοινή προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα». «Η προσωπική απόφαση να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το κίνημα για την τοποθέτηση του στην θέση του επικεφαλής του Επικρατείας, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει διαφορά αντιμετώπισης σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς «οι πρώην Πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό».

 

Παράλληλα το κόμμα ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή Καμίνη στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας - που ήταν και ο λόγος για την απόφαση Βενιζέλου να μην είναι υποψήφιος - «υπηρετεί τους στόχους που τέθηκαν από την ομόφωνη πορεία του συνεδρίου.

 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

«ΤΑ SOS ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και γιατί Καμίνης;


Η επιλογή του επικεφαλής στο επικρατείας έχει υψηλό πολιτικό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σχέση με την προοδευτική παράταξη. Να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις, τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή κυριαρχίας της δεξιάς που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος που απορρέει από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου για αυτόνομη πορεία και τη συνεχή ενίσχυση του χώρου. Αποφάσεις από τις οποίες παίρνει αποστάσεις και διαφοροποιείται κατά καιρούς ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση. Ανοίγουμε μια τεράστια πόρτα για όλους τους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν τον Σύριζα ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τα περί «ουράς του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ανυπόστατα και υποβολιμαία.

 

ΓΙΑΤΙ «ΕΔΙΩΞΕ» ΒΕΝΙΖΕΛΟ;
Κανείς δεν έδιωξε κανένα. Αντίθετα η Φ. Γεννηματά ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει την μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια , προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα. Η θέση του κ. Βενιζέλου που εκφράσθηκε και με δημόσια δήλωση του λίγα λεπτά μετά την συνάντηση, ήταν «μόνο πρώτος στο Επικρατείας». Η προσωπική του απόφαση, να μην είναι για πρώτη φορά από το 1989 υποψήφιος, δεν υποχρέωνε το κίνημα για την τοποθέτηση του στην θέση του επικεφαλής του Επικρατείας


Μόνος του αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση για το κίνημα και τη χώρα , ενώ θα μπορούσε να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση σημαντικά.

 

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ (24 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ)
Η άμεση δημόσια αρνητική αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν άφησε κανένα χρονικό περιθώριο.

 

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΓΑΠ
Δεν υπάρχει καμία διαφορά αντιμετώπισης. Οι πρώην Πρωθυπουργοί όλων των κομμάτων είναι υποψήφιοι σε εκλογική περιφέρεια και δίνουν τη μάχη να κερδηθεί η έδρα, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν χρειάζονται σταυρό.»