Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για τη 1μ.μ συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

 

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Χθες, ο υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απέστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα. 

 

 Η Πειραιώς έδωσε όμως αρνητική απάντηση, με την αιτιολογία ότι ο ορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. «Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία. Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας "προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του" τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί».

 

Ο κ. Καλογήρου επανήλθε με νέα ανακοίνωσή του στην οποία επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει χωρίς κώλυμα στη διαδικασία της επιλογής του νέου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς η εξακολουθεί να κυβερνά έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Η απάντηση του Μαξίμου

 

«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».