Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνεχίζει την έρευνα της για την υπόθεση των βοηθών του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη. 

 

Η έρευνα έγινε γνωστή τον περασμένο μήνα μέσα από την ιστοσελίδα Neweurope.eu. Αφορά περιπτώσεις διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών που έπρεπε να εργάζονται στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου. Όμως όπως φαίνεται, ούτε ζούσαν στις Βρυξέλλες, όπως ήταν υποχρεωμένοι, ούτε ήταν εκεί για να υπογράφουν συμβόλαια και συμβάσεις. Φαίνεται πως δεν γνώριζαν ούτε καν τον όροφο και το νούμερο του γραφείου στο οποίο έπρεπε να εργάζονται.

 

Η OLAF, γράφει το Neweurope, έχει στα χέρια της mail και ηχογραφημένες συνομιλίες που αποκαλύπτουν τον μηχανισμό της απάτης, ενώ στο κείμενο επισημαίνεται πως οι μισθοί των βοηθών πληρώνονται από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων. 

 

Οι βοηθοί όταν απαιτείτο να υπογράψουν έγγραφα ή ακόμη και να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους, έστελναν ένα e-mail σε κάποιον άλλο υπάλληλο ζητώντας του «να πει σε ένα από τα κορίτσια» να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο.

 

Σε άλλα e-mail, υπάλληλος ζητά να «ενημερώσουν το γραφείο "για την ύπαρξή μου" και να μου στείλετε ό,τι στοιχεία χρειάζεται για να ενημερωθώ».

 

Επίσης, ένας «υπαλλήλους φάντασμα» παραπονιέται σε άλλο βοηθό του Μανώλη Κεφαλογιάννη στις Βρυξέλλες «για τον ηλίθιο στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του με τον τυπικό τρόπο». 

 

Η έρευνα συνεχίζεται όμως, αναφέρει το Neweurope, τίθεται το ερώτημα για το αν η πολιτική πίεση επιβραδύνει τις διαδικασίες ώστε τίποτα να μην έχει προχωρήσει ως τις ευρωεκλογές.  

 

Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης πως για την ώρα ο Κεφαλογιάννης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος του έδωσε το πράσινο φως να είναι ξανά υποψήφιος για την Ευρωβουλή. 

 

Οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί των ευρωβουλευτών (APA) προσλαμβάνονται με ευρωπαϊκά συμβόλαια και έχουν διαφορετικό καθεστώς από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.