«Ο δρόμος της ΑΛβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Ο αρχηγός της ΝΔ βρέθηκε στο Βελιγράδι για επίσημη επίσκεψη και παραχώρησε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας. Ανάμεσα στα άλλα θέματα συζητήθηκε και το πρόσφατο περιστατικό στο χωριό Βουλιαράτες, αλλά και γενικότερα οι ελληνοαλβανικές θέσεις. 

 

«Υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Σκοπεύουμε να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικό, είναι η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και ξεκάθαρα δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Όσον αφορά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε: 

 

«Αυτό ήταν ένα τραγικό συμβάν. Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής:

 

Κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας».

 

Όσον αφορά τις ελληνοσερβικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ούτε θα κάνει κάτι τέτοιο όταν γίνει εκείνος πρωθυπουργός. Παράλληλα, τόνισε πως υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. 

 

Παράλληλα επανέλαβε την αρνητική θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ανέφερε πως κατά τη γνώμη του είναι πολύ προβληματική, ειδικά «ο συνδυασμός του ονόματος που επιλέχθηκε με την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας». 

 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ:

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr