Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες.

 

Συγκεκριμένα, η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.15 το απόγευμα της Πέμπτης. 

 

Είχε ξεκινήσει περίπου στις 17:20 ώρα Ελλάδας, με καθυστέρηση σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα (15:30, ώρα Ελλάδας), λόγω άλλων υποχρεώσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως έγινε γνωστό. 

 

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται εντός ολίγου να δώσει συνέντευξη Τύπου.

  

Kατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει στον Ερντογάν το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

 

Ήδη, ο κ. Τσίπρας είχε θέσει χθες το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στο ανώτατο επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είπε ότι είναι «πρωτοφανής» για δύο συμμαχικές χώρες και «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

 

Απευθύνθηκε στους ηγέτες των χωρών μελών, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και το έθεσε στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

 

«Μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», χαρακτήρισε επίσης ο πρωθυπουργός το γεγονός ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».