Μία μακροσκελή απάντηση στην επιστολή που του είχε απευθύνει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονής, με την οποία κοινοποιούσε την άρνησή του να μετάσχει σε διάσκεψη με θέμα τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη, επιφύλασσε ο Εσθονός ομόλογός του, Ούρμας Ρεϊνσάλου.

 

Στην εν λόγω επιστολή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς τους υπουργούς Δικαιοσύνης που έχουμε την υποχρέωση της τήρησης του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης».

 

Ο κ. Ρέινζαλου δηλώνει στον κ. Κοντονή ότι πρόθεση μιας τέτοιας ημερίδας δεν είναι η διαμάχη, άλλωστε η διερεύνηση του παρελθόντος είναι υπόθεση των ιστορικών.

 

«Είμαι αντίθετος σε κάθε ιδεολογία ή πολιτική κίνηση η οποία καταστρατηγεί τις αρχές μας, της Δημοκρατίας, του κράτους-δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσθέτει ακόμη, τονίζοντας πως «σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ναζισμό, τον φασισμό και τον κομμουνισμό. Όλες αυτές οι ιδεολογίες διεκδικούν το αλάνθαστο και στο όνομα των διεστραμμένων οραμάτων τους για το μέλλον κατέστρεψαν ολόκληρα έθνη, κοινωνικές ομάδες και εξανάγκασαν σε επανεκπαίδευση ανθρώπους και πληθυσμούς τούς οποίους εξόρισαν σε ακατοίκητες, απομακρυσμένες εκτάσεις».

 

Ο ίδιος αναφέρει, επίσης, ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Εσθονία βρέθηκε κάτω όχι από μία, αλλά από δύο ολοκληρωτικές δικτατορίες και κατοχές. Κατελήφθη από τη Σοβιετική Ένωση το 1940, από τη ναζιστική Γερμανία το 1941 και ξανά από τη Σοβιετική Ένωση το 1944, έως και τον Αύγουστο του 1991».

 

Συνεχίζοντας, υποστηρίζει ότι όπως οι Εσθονοί έμαθαν για την ελληνική αντίσταση στο φασισμό από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», έτσι και θα περίμενε οι Έλληνες να γνωρίζουν τι έχει συμβεί στα γκουλάγκ, αφού ξέρει ότι το έργο του νομπελίστα συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ», είναι από τα έργα που κυκλοφόρησαν πρώιμα στην Ελλάδα, από το 1974.

 

«Στην ελευθερία και στη δικαιοσύνη, ο καθένας έχει δικαίωμα στην υιοθέτηση θρησκευτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων», συνεχίζει ο Ρέινζαλου «αλλά πρέπει να καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια ή πράξη που παρακινεί άλλους να καταστρέφουν ανθρώπους ή κοινωνικές ομάδες ή που επιχειρεί να ανατρέψει με τη βία νόμιμα καθεστώτα».

 

«Έχοντας υπόψη τα αθώα θύματα, δεν υπάρχει διαφορά. Δεν αποτελεί διαφορά για ένα θύμα, εάν θα δολοφονηθεί στο όνομα ενός καλύτερου μέλλοντος για την Άρια φυλή ή επειδή ανήκει σε μια κοινωνική ομάδα που δεν έχει θέση στην κομμουνιστική κοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε όλα τα θύματα κάθε ολοκληρωτικού δικτατορικού καθεστώτος, έτσι όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να γίνει στην ανάλυσή στις 2 Απριλίου 2009, πάνω στην Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Ολοκληρωτισμό» επισημαίνει ο Εσθονός υπουργός.

 

Καταλήγοντας, τονίζει πως «αυτή ήταν και η ανάλυση που λειτούργησε ως βάση για τον εορτασμό υπενθύμισης των θυμάτων των ολοκληρωτικών και απολυταρχικών καθεστώτων την προηγούμενη εβδομάδα στο Ταλίν».

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή στα αγγλικά εδώ.