«Άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας» συνιστά το υπερταμείο που δρομολογεί η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

 

«Εμείς υπήρξαμε ανέκαθεν υποστηριχτές των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά η εταιρεία που δρομολογεί η κυβέρνηση, με ζωή 99 έτη και δεν θα λογοδοτεί στη Βουλή, συνιστά απώλεια εθνικής κυριαρχίας και δεν γίνεται δεκτή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Χρειάζεται η αποφασιστική και έγκαιρη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα. Η δημιουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών, όπως δρομολογείται από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, συνιστά μία άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Εμείς υπήρξαμε ανέκαθεν υποστηριχτές των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως, η δημιουργία μιας εταιρίας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς, και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε.

 

«H κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, γιατί διότι απλούστατα είναι το ίδιο το πρόβλημα. Γι' αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Λύση από την υπάρχουσα κυβέρνηση μην περιμένετε. Δεν θα έρθει. Η λύση είναι προφανής... Άλλωστε, όπως έχω πει συχνά, η Πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα στην Ελλάδα και η Πολιτική θα το λύσει. Και σήμερα μία λύση υπάρχει μόνο στο πρόβλημα της χώρας. Να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η σημερινή κυβέρνηση».

 

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι σε θέση και είναι αποφασισμένη να μειώσει το φορολογικό κόστος και το κόστος των εισφορών που επιβαρύνει την εργασία. Είμαστε αποφασισμένοι, διότι μόνο έτσι θα έχει επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα και η εργασία στη χώρα μας. Μόνο έτσι θα μικρύνουμε το καταστροφικό χάσμα, σε φόρους και εισφορές, με τις ανταγωνιστικές μας γειτονικές χώρες».

 

Και πρότεινε:

* Μια συνολική Φορολογική Μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια.

* Μια βαθιά μετάλλαξη του κράτους σε φορέα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

* Μια ριζική μεταρρύθμιση των μηχανισμών της διοίκησης που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών.

* Μια ριζική βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης για τον περιορισμό διαφορών που προκύπτουν από την παρερμηνεία των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και σαφήνειας της νομοθεσίας.

* Στις υποθέσεις πτωχεύσεων την εισαγωγή του θεσμού του "επαγγελματία εκκαθαριστή" (στη λογική των insolvency practitioners), προσαρμοσμένου στο ελληνικό δίκαιο και στην ελληνική πραγματικότητα.

 

Για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα σημείωσε πως «χρειάζεται να εφαρμοστούν πολιτικές που να υποβοηθούν τη βιωσιμότητα των παραμεθόριων επιχειρήσεων και την ουσιαστική ενίσχυση της εργασίας στις ακριτικές περιοχές. ... Χρειάζεται να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες σύγχρονες υποδομές, κάτι που μόνον μέσω ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά και αποδοτικά».

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και παρατήρησε: «Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από την επαναλαμβανόμενη κατάληψη του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου. Το διαχρονικό αυτό φαινόμενο έχει μειώσει την αξιοπιστία των εξαγωγών της Βόρειας Ελλάδας, όσο και την ελκυστικότητα της Θεσσαλονίκης ως κόμβο διαμετακόμισης. Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα, ο επί δίμηνο αποκλεισμός από μικρή ομάδα προσφύγων και μεταναστών του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη. Χαιρετίζω την πρόσφατη καταγγελία του περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα κατά παντός υπευθύνου, για αυτόν τον αποκλεισμό που πλήττει καίρια τον διαμετακομιστικό ρόλο της Θεσσαλονίκης. Καλώ την κυβέρνηση να επιβάλλει, έστω και με τόση καθυστέρηση, τη νομιμότητα και να απελευθερώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο αμέσως».

 

Για τα νέα φορολογικά μέτρα που συζητούνται στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε: «Το νέο πλέγμα φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βέβαιο ότι θα κάμψει περαιτέρω την ήδη ισχνή εγχώρια κατανάλωση και συνεπώς και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Και θα ολοκληρώσει τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Μέσα από τη γενική πληβειοποίηση της κοινωνίας, κανείς να μην αισθάνεται αδικημένος. Είναι η στρατηγική της απόλυτης ισοπέδωσης προς τα κάτω. Ουδείς, μπορεί να βγει αλώβητος από τη φορολογική καταιγίδα. Ακόμα και οι αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις θα υποστούν σημαντικές συνέπειες αφού η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, θα επηρεάσει και την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι επώδυνα και υφεσιακά. Και, αντί να επαναφέρουν την οικονομία στην ανάκαμψη, την καταδικάζουν σε παρατεταμένη ύφεση. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με πρωτοβουλία και κύρια ευθύνη της κυβέρνησης».

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr