ΤΩΡΑ

Υγειονομική «βόμβα»: Επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή στο ρέμα της Πικροδάφνης

Υγειονομική «βόμβα»: Επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή στο ρέμα της Πικροδάφνης Facebook Twitter
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση που παρατηρείται στο ρέμα της Πικροδάφνης στην Αθήνα κρούουν τα μέλη του «Δικτύου πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση υγειονομική «βόμβα».

Στις 8 Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε εκτεταμένη ρύπανση του ρέματος Πικροδάφνης από πετρέλαιο. Η ρύπανση προερχόταν από το υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων, που καταλήγει στην Πικροδάφνη.

 

Το «Δίκτυο», είχε προχωρήσει σε καταγγελίες και παλιότερα. «Το 2016-2017 καταγγείλαμε στους αρμόδιους εκτεταμένη ρύπανση της Πικροδάφνης από λύματα, που είχε προκαλέσει φαινόμενα δυσοσμίας και ανάπτυξης μαύρων φυκών που προερχόταν:


• Από απευθείας διάθεση βόθρων από παραρεμμάτιες κατοικίες,
• Μέσω παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο ομβρίων
• Απευθείας από το δίκτυο ακαθάρτων με εκτόνωση, λόγω υπερφόρτωσης του Αντλιοστασίου της ΕΥΔΑΠ» αναφέρει το Δίκτυο.

«Ειδοποιήσαμε την Περιφέρεια Αττικής, ήρθε αυθημερόν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία διαπίστωσε επικίνδυνα απόβλητα από πετρελαιοειδή που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτα, καθώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει», είπε στην «Καθημερινή» η κ. Ροδούλα Κωνσταντινίδου, εκπρόσωπος του Δικτύου.

Μία ημέρα μετά η βροχή παρέσυρε τους ρύπους στη θάλασσα στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου.

«Μετά και τη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ακύρωση των καταστροφικών έργων διευθέτησης της Πικροδάφνης, αποφασίσαμε να δούμε πιο συγκεκριμένα το θέμα της ρύπανσης του ρέματος, που είχαμε εντοπίσει από το 2016 ακόμα», αναφέρει η κ. Κωνσταντινίδου.

Τα μέλη του Δικτύου εντόπισαν οικόπεδο στον Αγιο Δημήτριο με σταθμευμένα βυτιοφόρα πετρελαίου, πάνω από τους υπόγειους κλάδους του ρέματος Πικροδάφνης.

«Η θέση του χώρου διακίνησης πετρελαίου αποτελεί υγειονομική βόμβα και μόνιμη απειλή για το ποτάμι μας, το έδαφος, τον φρεάτιο υπόγειο υδροφόρο, αλλά και τη γύρω περιοχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο. Μετά τις καταγγελίες, ο Δήμος Αγ. Δημητρίου ενήργησε αυτοψία και παρέπεμψε το θέμα στον εισαγγελέα.

Εκεί όμως που χρειάστηκε «κατάδυση» ήταν στο υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων, που έχει κλειστεί σε τσιμεντένια κατασκευή και έχει μετατραπεί σε υπόγειο οχετό.

Την επομένη των Χριστουγέννων η ομάδα «Γεωμυθική» μαζί με σπηλαιολόγους μπήκαν μέσα στον αγωγό του ρέματος από την οδό Σωκράτους (Π. Φάληρο). Παλιοί σιδερένιοι αγωγοί αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ έχουν σαπίσει και ανοίξει, με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να πέφτουν μέσα στο τούνελ του ρέματος Καλογήρων και να φτάνουν στην Πικροδάφνη. Σε όλο σχεδόν το μήκος του τούνελ καταγράφονται παράνομες ιδιωτικές συνδέσεις. Σε ένα σημείο που από σπασμένο αγωγό της ΕΥΔΑΠ έτρεχε «καταρράκτης» βοθρολυμάτων, επενέβη συνεργείο της ΕΥΔΑΠ και προχώρησε σε προσωρινή επιδιόρθωση.

 

Μετά απ' αυτά, το «Δίκτυο Πολιτών για την Πικροδάφνη» απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν και να αντικαταστήσουν τους φθαρμένους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ στα ρέματα Καλογήρων και Πικροδάφνης, να σφραγίσουν όλες τις παράνομες ιδιωτικές συνδέσεις ακαθάρτων και να επιβάλουν πρόστιμα, να ελέγξουν τη νομιμότητα του οικοπέδου στάθμευσης των βυτιοφόρων πετρελαίου Αγκύρας και Ευξείνου Πόντου στον Αγιο Δημήτριο.

«Μέσα από την πολύχρονη δράση μας πολύς κόσμος αγαπάει το ρέμα της Πικροδάφνης, που έχει γίνει σύμβολο μιας άλλης σχέσης με το νερό μέσα στην πόλη. Θα κάνουμε τα πάντα για να τρέξει στο ρέμα μας και πάλι γάργαρο νερό», τονίζει η κ. Κωνσταντινίδου.

Περιβάλλον
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ