Unesco: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα μνημεία που κινδυνεύουν

Unesco: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα μνημεία που κινδυνεύουν λόγω κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
0

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος πρέπει να συμπεριληφθεί σε μια λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που «κινδυνεύουν» από βλάβες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την Unesco.

Ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ καλεί την Αυστραλία δε, να αναλάβει «άμεση δράση» για το ζήτημα της υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, η αυστραλιανή κυβέρνηση είπε ότι θα «αντιταχθεί σθεναρά» στη συγκεκριμένη σύσταση.

Η τελευταία αυτή κίνηση είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ της Unesco και της αυστραλιανής κυβέρνησης σχετικά με το καθεστώς του ύφαλου. Η Unesco είχε ασκήσει πιέσεις για το εάν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα μνημεία που βρίσκονται «σε κίνδυνο» το 2017.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Sussan Ley είπε ότι η κυβέρνηση εξεπλάγη από την τελευταία ανακοίνωση.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο ύφαλος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, λένε οι επιστήμονες.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν υπάρξει γεγονότα που έχουν προκαλέσει «λεύκανση» στον ύφαλο.

Η έκθεση της Unesco αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες της αυστραλιανής κυβέρνησης, οι βασικοί στόχοι για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων στον ύφαλο δεν έχουν επιτευχθεί.

Εάν ακολουθηθεί η σύσταση, θα ήταν η πρώτη φορά που ένα φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς έχει καταχωρηθεί στη λίστα των μνημείων που βρίσκονται σε κίνδυνο κυρίως λόγω των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Η καταχώριση μιας περιοχής στη συγκεκριμένη λίστα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση απειλών, για παράδειγμα, μέσω της πρόσβασης σε χρήματα ή της δημοσιότητας.

Αλλά η πρόταση θα μπορούσε να επηρεάσει έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό που δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία.

Η Κίνα προεδρεύει επί του παρόντος στην Unesco και υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα ενδέχεται να έχουν επηρεάσει την απόφαση.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές ομάδες απέρριψαν την εικασία ότι οποιαδήποτε σύσταση ήταν πολιτική.

«Η σύσταση της Unesco είναι σαφής και ξεκάθαρη ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει το μεγαλύτερο φυσικό μας περιουσιακό στοιχείο, ειδικά απέναντι στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Richard Leck, επικεφαλής των ωκεανών για το World Wide Fund for Nature-Australia.

Με πληροφoρίες του BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - Πώς ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες

Περιβάλλον / Coolcationing: Tι σημαίνει και πώς επηρεάζει την Ελλάδα - O καύσωνας διώχνει τους τουρίστες;

Οι βόρειες χώρες, που φαντάζουν ως πιο ελκυστικές σε περιόδους παρατεταμένου καύσωνα, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος του τουρισμού λόγω τις έλλειψης υποδομών
LIFO NEWSROOM