Θεσσαλονίκη: Τέσσερα φλαμίνγκο με μολύβδινα σκάγια στο στομάχι – Δύο πέθαναν και δύο δίνουν «μάχη»

Θεσσαλονίκη: Τέσσερα φλαμίνγκο με μολύβδινα σκάγια στο στομάχι – Δύο πέθαναν και δύο δίνουν «μάχη» Facebook Twitter
Δράση για την άγρια ζωή
0

Δηλητηριασμένα από μόλυβδο που περιέχεται σε κυνηγετικά σκάγια βρέθηκαν τέσσερα φλαμίνγκο που μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στις εγκαταστάσεις της «Δράσης για την άγρια ζωή». 

Δυστυχώς, τα δύο πέθαναν, ενώ τα άλλα δύο δίνουν μάχη με γεμάτο το στομάχι τους από σκάγια.

«Παγκόσμια μέρα υγροτόπων σήμερα και αντί να τη γιορτάσουμε πενθούμε!» αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Δράσης», όπου τονίζεται ότι μέσα σε μια εβδομάδα, «από 22 έως 29 Ιανουαρίου, τέσσερα φοινικόπτερα (Phoenicopterus roseus) ή φλαμίνγκο όπως τα γνωρίζει ο κόσμος, τα οποία μεταφέρθηκαν για νοσηλεία, είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο», κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ακτινολογικές εξετάσεις δείχνοντας σκάγια μολύβδου στο στομάχι.

 

Θεσσαλονίκη: Τέσσερα φλαμίνγκο με μολύβδινα σκάγια στο στομάχι – Δύο πέθαναν και δύο δίνουν «μάχη» Facebook Twitter
Δράση για την άγρια ζωή

Μάλιστα, το ένα από τα φλαμίνγκο που κινδυνεύει, διαπιστώθηκε ότι έχει καταπιεί δεκάδες σκάγια κι αγωνίζεται να επιβιώσει.

Τα πουλιά βρέθηκαν στις λιμνοθάλασσες του Αγίου Μάμα (Χαλκιδική) και της Επανομής (Θεσσαλονίκη). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέλη της οργάνωσης που ήταν τις προηγούμενες ημέρες στον Άγιο Μάμα, διαπίστωσαν τουλάχιστον άλλα τέσσερα νεκρά φλαμίνγκο μέσα στον υγρότοπο, τα οποία πιθανόν να είχαν πεθάνει από το ίδιο αίτιο.

Θεσσαλονίκη: Τέσσερα φλαμίνγκο με μολύβδινα σκάγια στο στομάχι – Δύο πέθαναν και δύο δίνουν «μάχη» Facebook Twitter
Δράση για την άγρια ζωή

«Καθώς τα πουλιά αυτά μετακινούνται συνεχώς από υγρότοπο σε υγρότοπο δεν μπορεί να πει κανείς ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε αυτούς τους δύο υγροτόπους. Ενδεχομένως μέρος των σκαγιών που τα πουλιά είχαν καταπιεί να προέρχονταν από άλλες περιοχές. Τα σκάγια φτάνουν στο στομάχι των φλαμίνγκο, αλλά και άλλων πουλιών, με τη διατροφή, καθώς για την υποβοήθηση της διαδικασίας χώνεψης πολλά υδρόβια (πάπιες, κύκνοι, κ.λπ.) καταπίνουν πετραδάκια».

Το Σωματείο ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών και να ληφθούν δείγματα από διάφορα σημεία του πυθμένα των δύο υγροτόπων για τη διαπίστωση του μεγέθους του προβλήματος καθώς και ανάλυση νερού για βαρέα μέταλλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Περιβάλλον / «Το δελφίνι με άρπαξε απ’ το πόδι με το πέος του»: Αποδομώντας το σκάνδαλο που εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος

Πριν από 30 χρόνια, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, κατηγορήθηκε για ανάρμοστες σχέσεις με ένα δελφίνι - τώρα μία ακριβοδίκαιη δημοσιογράφος εξηγεί τι πραγματικά συνέβη στη θάλασσα εκείνη τη μέρα
NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Οπτική Γωνία / Κλιματική αλλαγή: Πώς θα είναι η ζωή μας σε 10 χρόνια;

Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Περιβάλλον / Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Τι κάνει η 20χρονη πλέον ακτιβίστρια που επικοινώνησε -καλύτερα από πολλούς άλλους- το φλέγον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής: η νέα ζωή, οι σχέσεις με πολιτικούς ηγέτες και το τέλος της αυστηρής ανηλικότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Δημήτρης Κατσούδας: Να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία και να γίνουν αναδασώσεις

LiFO politics / Δημήτρης Κατσούδας: «Να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία και να γίνουν αναδασώσεις»

Ο πρώτος γραμματέας Δασών εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η Δασική Υπηρεσία και να αρχίσει το κράτος τεράστιες επιχειρήσεις αναδάσωσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ