Φωτιά στη Σύρο

Τελικά ποια είναι η πόλη με τα περισσότερα δέντρα; Μπορούν αυτά να μετρηθούν;

Τελικά ποια είναι η πόλη με τα περισσότερα δέντρα; Μπορούν αυτά να μετρηθούν; Facebook Twitter
Φρανκφούρτη - ΕΡΑ
0

Τα δέντρα στις πόλεις αναδεικνύονται σε ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τόσο τους κατοίκους και τους πολιτικούς, όσο και την επιστημονική κοινότητα που πασχίζει να αποτυπώσει τα «πράσινα μεγέθη». 

Μία ακόμα πρωτιά έρχεται να προστεθεί ανάμεσα στις πολλές της Τάμπα, στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελετητές του ΜΙΤ περισσότερο από το 1/3 της πόλης, για την ακρίβεια το 36.1%, καλύπτεται από τα δένδρα και έτσι η Τάμπα φιγουράρει πρώτη στη λίστα Treepedia. Σύμφωνα με την λίστα Treepedia, που έχουν καταρτίσει ερευνητές του ΜΙΤ και στην οποία αποτυπώνεται το ποσοστό που καλύπτουν τα δέντρα στις πόλεις, την Τάμπα ακολουθεί η Σιγκαπούρη (29.3%), το Όσλο (28.8%), το Σίδνεϊ και το Βανκούβερ (25.9%). Στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης ωστόσο, έδρα του ΜΙΤ, σημειώνονται ποσοστά της τάξης του 25.3%. 

Η Τάμπα ωστόσο δεν θα μπει στο βιβλίο Γκίνες, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς στην Treepedia περιλαμβάνονται μόνο 27 πόλεις τις οποίες οι ερευνητές διάλεξαν ώστε να συγκρίνουν περιοχές, ανοίγοντας αργότερα τη σχετική σελίδα σε όποιον θέλει να υπολογίσει το ποσοστό των δέντρων στην πόλη του. Ωστόσο στην Treepedia αντανακλάται η ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα δέντρα στις πόλεις.

Οι κάτοικοι των πόλεων πάντα εκτιμούσαν το πράσινο ενώ οι τιμές των ακινήτων είναι υψηλότερες στους δρόμους με δέντρα ή σε εκείνους κοντά σε πάρκα. Ωστόσο, όσο η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξάνεται και οι άνθρωποι τείνουν να κατοικούν σε αστικά κέντρα η αναγκαιότητα για την ύπαρξη δέντρων, τόσο για τη ρύθμιση του κλίματος όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αναγνωρίζεται περισσότερο. 

Τελικά ποια είναι η πόλη με τα περισσότερα δέντρα; Μπορούν αυτά να μετρηθούν; Facebook Twitter
Σιγκαπούρη - ΕΡΑ

Ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα πίσω από την κατάταξη του ΜΙΤ ήταν να εξακριβωθεί το κατά πόσο τα δέντρα βοηθούν στο να μετριάζεται το φαινόμενο της αστικής «θερμικής νησίδας». Ωστόσο ερευνητικά ερωτήματα εγείρονται για την κατάταξη των πόλεων. Οι επιστήμονες που δημιούργησαν την λίστα της Treepedia κατέγραψαν τα δέντρα που οι κάτοικοι των πόλεων συναντούν κατά την καθημερινή τους ζωή στις πόλεις και όχι των συνολικό αριθμό αυτών, ενώ χρησιμοποίησαν δεδομένα από την υπηρεσία Google Street View στην οποία αποτυπώνονται τα δέντρα από τις κάμερες των οχημάτων του τεχνολογικού κολοσσού. 

Παράλληλα, μία νέα και προς το παρόν αδημοσίευτη μελέτη, από την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ, προσεγγίζει διαφορετικά το ζήτημα και καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Οι ερευνητές διάλεξαν 25 από τις πλέον πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές (μία πόλη ανά χώρα) για να αποτυπώσουν το ποσοστό που καλύπτουν τα δέντρα. Σύμφωνα με τα δικά τους συμπεράσματα η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην πρώτη θέση (39.2%) και ακολουθούν Μόσχα (29.1%), Σάο Πάολο (27,4%) και Παρίσι (26.4%). Ίσως η επιτυχία της Νέας Υόρκης να οφείλεται και στη συμμετοχή των κατοίκων της. Το 2015 με πρωτοβουλία κατοίκων φυτεύτηκε, λίγο ως πολύ, ένα εκατομμύριο δέντρα. 

Και όμως εγείρονται ερωτηματικά για τα δεδομένα. Η Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ χρησιμοποίησε δεδομένα από δορυφόρο. Στις εικόνες αποτυπώθηκαν τα δέντρα σε πάρκα, αυτές και δρόμους, χωρίς ωστόσο την ακρίβεια των δεδομένων της Google Street View, ενώ οι βάσεις δεδομένων αντιστοιχούσαν στην περίοδο 2010 - 2014. 

Τελικά ποια είναι η πόλη με τα περισσότερα δέντρα; Μπορούν αυτά να μετρηθούν; Facebook Twitter
Νέα Υόρκη - ΕΠΑ

Εκπρόσωπος του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), που επικαλείται ο Guardian, έχει ενστάσεις απέναντι στους «απόλυτους αριθμούς». Η πρόσβαση στα δέντρα και όχι η ποσότητά τους είναι αυτό που πραγματικά μετράει, αναφέρει. Μπορούν οι κάτοικοι των πόλεων να βλέπουν ή να αγγίζουν τα δέντρα στα μέρη που ζουν;  Υπό αυτή την οπτική η Γερμανία φαίνεται να υπερέχει καθώς τρεις στους τέσσερις κατοίκους των πόλεων ζουν σε απόσταση 300 μέτρων από χώρους με δέντρα ενώ στην Φρανκφούρτη η μέση αυτή απόσταση μειώνεται στα 99 μέτρα. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής πόλης που μίλησε στον Guardian, στην Φρανκφούρτη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα δέντρα. Οι κάτοικοι μπορούν να τα «υιοθετήσουν» να τα προσέχουν και να τα ποτίζουν σε περιόδους ζέστης. Παράλληλα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι Αρχές προσπαθούν να φυτεύουν δέντρα από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Το 2014 η Φρανκφούρτη απέσπασε τη διάκριση European City of Trees. Περίπου 200.000 δέντρα υπάρχουν σε δημόσιους χώρους ενώ το αστικό δάσος της Φρανκφούρτης καταλαμβάνει 58.000 τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί κομμάτι της «πράσινης ζώνης» που βρίσκεται στη μέση της πόλης. Οι ίδιοι οι κάτοικοι προστάτευσαν αυτή την περιοχή από το να χτιστεί το 1991. 

Σύμφωνα με τον Guardian οι κλιματικές συνθήκες είναι αυτές που ευνοούν, σε μεγάλο βαθμό, το ποσοστό των δέντρων στις πόλεις. Ωστόσο το να γίνει προτεραιότητα η δενδροφύτευση και η διαχείριση των δέντρων στην ατζέντα της πόλης είναι εξίσου σημαντικό παράγοντας. Η Σιγκαπούρη είναι σήμερα είναι γνωστή για τον καθαρό αέρα και το πράσινο περιβάλλον αποτέλεσμα μίας προσπάθειας πέντε δεκαετιών. Στη Σιγκαπούρη υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια δέντρα, τα 3 από αυτά δίπλα σε δρόμους, πάρκα, περιοχές με κατοικίας και εργοστάσια ενώ τα τελευταία χρόνια φυτεύονται πάνω από 50.000 δέντρα ανά έτος σε δρόμους, κήπους και πάρκα. 

Τελικά ποια είναι η πόλη με τα περισσότερα δέντρα; Μπορούν αυτά να μετρηθούν; Facebook Twitter
Τάμπα - ΕΠΑ

Στο Μιλάνο αναμένεται να φυτευτούν 3 εκατομμύρια δέντρα ως το 2030 ένα για τον κάθε ένα κάτοικο της μητροπολιτικής περιοχής. 

Ωστόσο πολλές φορές τα δέντρα στις πόλεις θυσιάζονται. Στην Ατλάντα 560.000 εκτάρια με δέντρα αποψιλώθηκαν για να δημιουργηθούν σπίτια και δρόμοι κατά το διάστημα 1973 - 1999 με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στην Βρετανία περιβαλλοντικές οργανώσεις εγείρουν ενστάσεις ενάντια στα έργα για το τρένο υψηλής ταχύτητας Η2 καθώς αποψιλώθηκαν αρχαίες δασικές εκτάσεις. Τα έργα μπήκαν σε παύση μέχρι να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα ανεξάρτητης έρευνας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

Φωτιά στη Σύρο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ