Tα ιγκουάνα ζουν ξανά σε νησί των Γκαλαπάγκος για πρώτη φορά από την εποχή του Δαρβίνου

Tα ιγκουάνα ζουν ξανά σε νησί των Γκαλαπάγκος για πρώτη φορά από την εποχή του Δαρβίνου Facebook Twitter
EPA
0

Πάνω από 1400 ιγκουάνα μεταφέρθηκαν ξανά σε ένα από τα νησιά Γκαλαπάγκος, σχεδόν δύο αιώνες μετά από την εξαφάνιση τους από το συγκεκριμένο νησί. 

Έως τώρα ζούσαν στο νησί του Βόρειου Σέιμουρ και μεταφέρθηκαν στο νησί Σαντιάγο ως μέρος προγράμματος οικολογικής αποκατάστασης, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Πάρκο των Γκαλαπάγκος. 

Τελευταία φορά που είχαν εντοπιστεί ιγκουάνα στο Σαντιάγο ήταν το 1835, από τον μεγάλο φυσιοδίφη Κάρολο Δαρβίνο. 

«Σχεδόν δύο αιώνες μετά το οικοσύστημα μπορεί να βασίζεται πάλι σε αυτά τα είδη, μέσα από την πρωτοβουλία αποκατάστασης», ανακοίνωσε το πάρκο. 

  

Σύμφωνα με τον διευθυντή του, τον Jorge Carrion, τα ιγκουάνα είχαν εξαφανιστεί εξαιτίας της εγκατάστασης θηρευτών στο νησί, όπως τα αγριογούρουνα , τα οποία εκριζώθηκαν το 2001. 

Το πρόγραμμα επίσης έχει σαν στόχο να προστατεύσει τον πληθυσμό των ιγκουάνα στο Βόρειο Σέιμουρ. Σε αυτό το νησί ζουν περίπου 5.000 ιγκουάνα, όμως υπάρχει περιορισμένη τροφή. 

Το αρχιπέλαγος των Γκαλαπάγκος βρίσκεται περίπου 1000 χιλιόμετρα από τις ακτές του Εκουαδόρ. Έχει μοναδική άγρια πανίδα και χλωρίδα και η UNESCO το έχει ανακηρύξει σαν τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς, όμως πρόκειται για ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα του κόσμου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM