SOS: Tο δάσος των Στραντιβάριους κινδυνεύει

SOS: Tο δάσος των Στραντιβάριους κινδυνεύει Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Το ιταλικό δάσος από όπου, πριν από 300 χρόνια, κόβονταν τα ξύλα για τα θρυλικά βιολιά Στραντιβάριους κινδυνεύει λόγω κλιματικής αλλαγής. Δασολόγοι και οργανοποιοί ανησυχούν για το μέλλον της περιοχής.


Πίσω στον 17ο αιώνα: ο Αντόνιο Στραντιβάρι σύμφωνα με αφηγήσεις ταξίδευε επί δύο μέρες από τη γενέτειρά του, την Κρεμόνα, στους Δολομίτες μέχρι να βρει το καταλληλότερο ξύλο για να κατασκευάσει τα βιολιά του. Τα βιολιά του, κατασκευασμένα από ένα είδος ελάτου που ευδοκιμεί στο δάσος Πανεβέγκιο έμελλε να γράψουν τη δική τους μοναδική ιστορία στον χώρο της μουσικής.

Μέχρι σήμερα θεωρούνται κορυφαία από άποψη ποιότητας και ακουστικής και πωλούνται σε αστρονομικές τιμές. 300 χρόνια μετά τον θάνατο του διάσημου οργανοποιού, το ίδιο δάσος προμηθεύει ακόμη με πολύτιμη ξυλεία τους τοπικούς οργανοποιούς εγχόρδων.


Το «μουσικό δάσος» κινδυνεύει λόγω κλιματικής αλλαγής

Το «μουσικό δάσος» των θρυλικών Στραντιβάριους βρίσκεται όμως σε κίνδυνο εδώ και καιρό λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, αναφέρει στη DW o Iταλός δασολόγος Πάολο Κόβακς. Τον περασμένο Οκτώβριο ασυνήθιστα έντονες καταιγίδες ξερίζωσαν πάνω από 14 εκατομμύρια δέντρα κατά μήκος της οροσειράς των Δολομιτών, όπου βρίσκεται και το δάσος Πανεβέγκιο.

Πρόκειται κυρίως για ελατοειδή που ευδοκιμούν μόνο στην περιοχή αυτή και τα οποία εξαιτίας ότι έχουν κοντές ρίζες μπορούν εύκολα να ξεριζωθούν με έναν έντονο άνεμο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά από τα παμπάλαια έλατα του ιστορικού δάσους σώθηκε μόνο ένα από τις σφοδρές καταιγίδας, ηλικίας 150 ετών και ύψους 25 μέτρων. «Σώθηκε από θαύμα, ίσως επειδή ήταν προστατευμένο από άλλα δέντρα ή γιατί είχε πιο βαθιές ρίζες» αναφέρει ο Πάολο Κόβακς.
Η ανησυχία για την τύχη του δάσους είναι έντονη και στην Κρεμόνα.

Ο 73χρονος οργανοποιός Στέφανο Κόνια, που φτιάχνει εδώ και δεκαετίες περίτεχνα έγχορδα με ξυλεία από τα γύρω βουνά, εξηγεί πόσο σημαντική είναι η πρώτη ύλη για την κατασκευή ξύλινων εγχόρδων. Τα ξύλα από τα συγκεκριμένα έλατα έχουν τα ιδανικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή υψηλής ποιότητα βιολιών, που οφείλουν να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η εύρεση του κατάλληλου ξύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ενίοτε δοκιμάζονται ξύλα από 20 ή 30 έλατα μέχρι να βρεθεί το καταλληλότερο.


Προσπάθειες διαφύλαξης του σπάνιου φυσικού πλούτου
Στην Κρεμόνα έχουν τα εργαστήριά τους 156 οργανοποιοί. Δίκαια λοιπόν ονομάζεται πρωτεύουσα των χειροποίητων εγχόρδων. Παρά την ανησυχία των τοπικών οργανοποιών εξαιτίας της φυσικής καταστροφής του Οκτωβρίου, ο Σάντρο Ασινάρι, πρόεδρος του Σωματείου Οργανοποιών Κρεμόνας παραμένει ψύχραιμος.

«Τα δάση είναι τεράστια. Γνωρίζω ότι πολλά δέντρα έχουν καταστραφεί, αλλά γνωρίζω επίσης ότι οι δασολόγοι της περιοχής εργάζονται σκληρά για να σώσουν τα δέντρα που έχουν απομείνει» ανέφερε ο ίδιος στη DW. Μάλιστα η αναδάσωση έχει ήδη ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς.


Ωστόσο δασολόγοι, όπως ο Πάολο Κόβακς, υπογραμμίζουν ότι η αναδάσωση θα πάρει χρόνο. Ειδικά δε για τους οργανοποιούς, ένα έλατο για να είναι αξιοποιήσιμο πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 χρονών. Αυτό που προβληματίζει όμως περισσότερο τον Κόβακς είναι η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρεί στους Δολομίτες τα τελευταία χρόνια και που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για την περιοχή.

Μάλιστα αναφορικά με τις καταιγίδες του Οκτωβρίου, λέει χαρακτηριστικά ότι μοιάζουν με τους τυφώνες των ακτών των ΗΠΑ, ενώ και οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι ήταν επίσης ασυνήθιστα υψηλές για την περιοχή. Ειδικοί αποδίδουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην κλιματική αλλαγή. Κι όπως παρατηρούν, οι συνέπειές της στην Ιταλία δεν επηρεάζουν μόνο το δάσος των Στραντιβάριους αλλά και πολλές άλλες περιοχές, από τον ιταλικό βορρά μέχρι τον ιταλικό νότο.


Πάντως ο οργανοποιός Σάντρο Ασινάρι δεν πτοείται και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Έχουμε αρχίσει να αγοράζουμε εκτάσεις γης ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα το μέλλον του δάσους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το επάγγελμά μας θα κρατήσει άλλα 400 χρόνια».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ