ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Θα αυξηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από πλούσιες χώρες

Ραγδαία αύξηση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα από πλούσιες χώρες μέσα στο 2021 Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανακάμπτουν ταχύτατα φέτος στις 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έκθεση διαφάνειας για το κλίμα αναφέρει ότι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακά από τις G20 χώρες θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 4% φέτος, έχοντας μειωθεί κατά 6% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Κίνα, η Ινδία και η Αργεντινή αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα εκπομπών που είχαν το 2019.

Η συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων υπονομεύει τις προσπάθειες ελέγχου της αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την έκθεση, που συντάχθηκε από 16 ερευνητικούς οργανισμούς και ομάδες περιβαλλοντικών εκστρατειών. Η χρήση άνθρακα στις G20 προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα και 5% φέτος.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην Κίνα που ευθύνεται για το 60% περίπου της αύξησης, αλλά αυξήσεις στον άνθρακα σημειώνονται επίσης στις ΗΠΑ και την Ινδία

Στο μεταξύ, μόλις δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη της κρίσιμης διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. Ένας από τους βασικούς στόχους της συνάντησης είναι να ληφθούν μέτρα για να φτάσει η άνοδος της θερμοκρασίας έως τους 1,5 βαθμούς. 

Καθώς όμως ο κόσμος σήμερα είναι περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από την προβιομηχανική εποχή, ο περιορισμός της μελλοντικής ανόδου της θερμοκρασίας με τα παρόντα δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ