Πλαστική ρύπανση: Οι λομπίστες περισσότεροι από κάθε αντιπροσωπεία, στις συζητήσεις για περιορισμό της ρύπανσης

Πλαστική ρύπνση: Οι λομπίστες είναι περισσότεροι από κάθε αντιπροσωπεία, στις συζητήσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pixabay.com
0

Περισσότεροι από ποτέ και από όλες τις άλλες ομάδες είναι οι λομπίστες της βιομηχανίας πλαστικού που παρευρίσκονται στις παγκόσμιες συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ. Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται ως η τελευταία ευκαιρία για τη σύναψη μιας συνθήκης για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης στον πλανήτη.

Το βασικό θέμα στη διάσκεψη θα είναι εάν τα ανώτατα όρια στην παγκόσμια παραγωγή πλαστικών θα συμπεριληφθούν στην τελική συνθήκη του ΟΗΕ. Οι λομπίστες και οι κορυφαίοι παραγωγοί πλαστικού διαφωνούν εντόνως με κάθε προσπάθεια περιορισμού της ποσότητας πλαστικού που μπορεί να παραχθεί, αφήνοντας τις συνομιλίες μετέωρες.

Νέα ανάλυση από το Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου (CIEL) δείχνει ότι 220 εκπρόσωποι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και χημικών - περισσότεροι παραγωγοί πλαστικού από ποτέ - εκπροσωπούνται στις συνομιλίες του ΟΗΕ που γίνονται στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Όλα μαζί τα κράτη μέλη της ΕΕ  έχουν 191, ενώ η χώρα υποδοχής, η Νότια Κορέα 140, σύμφωνα με το Κέντρο για το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο. Ο αριθμός των εκπροσώπων της βιομηχανίας πλαστικού ξεπερνά τους 89 αντιπροσώπους που έχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες των μικρών νησιών του Ειρηνικού (PSIDs), χώρες που είναι μεταξύ εκείνων που υποφέρουν περισσότερο από την πλαστική ρύπανση. Δεκαέξι λομπίστες από τη βιομηχανία πλαστικών βρίσκονται στις συνομιλίες ως μέρος των αντιπροσωπειών της χώρας όπου εδρεύουν. Η Κίνα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, η Φινλανδία, το Ιράν, το Καζακστάν και η Μαλαισία έχουν τα συμφέροντα της βιομηχανίας εντός των αντιπροσωπειών τους, όπως δείχνει η ανάλυση του ίδιου κέντρου. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών πλαστικών είναι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους του Συνασπισμού Επιστημόνων για μια Συνθήκη Αποτελεσματικών Πλαστικών κατά τρεις προς έναν.

Περίπου 460 εκατ. τόνοι πλαστικών παράγονται ετησίως και η παραγωγή αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2060, εάν διατηρηθούν οι ίδιοι ρυθμοί ανάπτυξης.

Περισσότεροι από 900 ανεξάρτητοι επιστήμονες υπέγραψαν μια δήλωση καλώντας τους διαπραγματευτές του ΟΗΕ να συμφωνήσουν σε μια συνολική και φιλόδοξη παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά, βασισμένη σε ισχυρά επιστημονικά στοιχεία, για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης έως το 2040. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Επιστημόνων, η βλάβη που προκαλείται από την πλαστική ρύπανση δεν μπορεί να αποτραπεί μόνο με βελτιώσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αλλά οι παγκόσμιοι παραγωγοί πλαστικών έχουν ασκήσει επανειλημμένα πιέσεις κατά των ανώτατων ορίων. Χώρες με μεγάλες βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και το Ιράν, που αποκαλούνται «ομοϊδεάτες», απέφυγαν τις περικοπές παραγωγής και τόνισαν πως η διαχείριση απορριμμάτων είναι η κύρια λύση για την κρίση.

Η Delphine Levi Alvares, συντονίστρια της παγκόσμιας εκστρατείας πετροχημικών στο CIEL, δήλωσε: «Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις... μέχρι τώρα, παρακολουθούμε τους λομπίστες της βιομηχανίας να περιβάλλουν τις διαπραγματεύσεις με δυστυχώς γνωστές τακτικές παρεμπόδισης, απόσπασης της προσοχής, εκφοβισμού και παραπληροφόρησης». «Η στρατηγική τους – βγήκε κατευθείαν από το βιβλίο διαπραγματεύσεων για το κλίμα – έχει σχεδιαστεί για να διαφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα χωρών και εταιρειών που βάζουν τα κέρδη τους από τα ορυκτά καύσιμα πάνω από την ανθρώπινη υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του πλανήτη». Είπε, επίσης, ότι η εντολή για τη συνθήκη ήταν σαφής: Να τερματιστεί η πλαστική ρύπανση. «Τα συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία από ανεξάρτητους επιστήμονες, κοινότητες πρώτης γραμμής και αυτόχθονες πληθυσμούς δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί χωρίς τη μείωση της παραγωγής πλαστικού. Η επιλογή είναι ξεκάθαρη: η ζωή μας ή η ουσία τους».

Ο Graham Forbes, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Greenpeace, δήλωσε: «Η ανάλυση εκθέτει μια απελπισμένη βιομηχανία πρόθυμη να θυσιάσει τον πλανήτη μας και να δηλητηριάσει τα παιδιά μας για να προστατεύσει τα κέρδη της. Οι λομπίστες των ορυκτών καυσίμων και πετροχημικών, βοηθούμενοι από μια χούφτα κράτη, δεν πρέπει να υπαγορεύουν το αποτέλεσμα αυτών των κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Οι ηθικές, οικονομικές και επιστημονικές επιταγές είναι σαφείς: μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τα κράτη μέλη πρέπει να παραδώσουν μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά που δίνει προτεραιότητα στην ανθρώπινη υγεία και έναν βιώσιμο πλανήτη έναντι των πληρωμών των CEO».

Τα πλαστικά απόβλητα έχουν υπερδιπλασιαστεί από 156 εκατομμύρια τόνους το 2000 σε 353 εκατομμύρια τόνους το 2019 και μόνο το 9% τελικά ανακυκλώθηκε, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Οι Guardian και Unearthed αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι πέντε εταιρείες ορυκτών καυσίμων και χημικών που σχημάτισαν συμμαχία υποτίθεται για τον τερματισμό των πλαστικών απορριμμάτων έχουν παραγάγει 1.000 φορές περισσότερο νέο πλαστικό από τα απόβλητα που έχουν καθαρίσει σε πέντε χρόνια. Δύο από αυτές τις πέντε εταιρείες, η Dow και η Exxon Mobil, μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικού στον κόσμο, είναι από τους καλύτερα εκπροσωπούμενους λομπίστες της πλαστικής βιομηχανίας στις συνομιλίες του Busan, με πέντε και τέσσερις αντιπροσώπους αντίστοιχα.


Με πληροφορίες από The Guardian

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάβαση στα έγκατα του γιγάντιου τάφου, όπου η Φινλανδία θάβει τα πυρηνικά της απόβλητα

Περιβάλλον / Κατάβαση στα έγκατα του γιγάντιου τάφου, όπου η Φινλανδία θάβει τα πυρηνικά της απόβλητα

Ξέρουμε πώς να παράγουμε ηλεκτρισμό από το ουράνιο και ξέρουμε πώς να προκαλούμε θάνατο απ’ αυτό, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το ξεφορτωθούμε όταν μας έχει κάνει τη δουλειά μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ