Περού: «Όλα βρωμάνε θάνατο»- Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα διαρκέσει ο καθαρισμός των ακτών από το πετρέλαιο

Περού: «Όλα βρωμάνε θάνατο»- Συνεχίζεται ο καθαρισμός των ακτών από το πετρέλαιο Facebook Twitter
0

Συνεχίζεται η επιχείρηση καθαρισμού σε παραλίες του Περού μετά τη διαρροή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Λίμα.

Σύμφωνα με ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol η επιχείρηση αναμένει να διαρκέσει ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε κατάσταση «καταστροφής».

Φώκιες, ψάρια και πουλιά ξεβράζονται στις ακτές νεκρά, καλυμμένα από πετρέλαιο. Η αλιευτική δραστηριότητα σε όλη την περιοχή που πλήττεται ανεστάλη.

Η Repsol ανέφερε πως προσέλαβε αλιείς για να βοηθήσουν στην απορρύπανση.

«Μάζευα καρκινοειδή εδώ, αλλά τώρα, όταν περπατάω στην ακτή, είναι πεθαμένα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ουάλτερ δε λα Κρους. «Οι ψαράδες πηγαίναμε και πουλάγαμε τα θαλασσινά που μαζεύαμε. Αλλά τώρα, όλα βρωμάνε θάνατο».

Οι ακτές του Περού στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι η κυριότερη πηγή θαλασσινών για τους κατοίκους της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές, η καταστροφή προκλήθηκε όταν σημειώθηκε διαρροή 6.000 βαρελιών αργού που εκφόρτωνε δεξαμενόπλοιο την περασμένη εβδομάδα στο διυλιστήριο Παμπίγια, το οποίο ανήκει στη Repsol.

Η εταιρεία απέδωσε το συμβάν στα ασυνήθιστα ψηλά και σφοδρά κύματα, το τσουνάμι που προκάλεσε η έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα. Δεν έχει δώσει εκτίμηση για την ποσότητα που έπεσε στη θάλασσα, λέει πως ακόμη αποτιμά την κατάσταση.

Η OEFA, η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας του Περού, ανέφερε την Πέμπτη ότι έχουν μολυνθεί 1,7 εκατ. τετραγωνικά μέτρα γης και 1,2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα του ωκεανού.

Σε ενημέρωσή της προς τον περουβιανό εποπτικό φορέα (SMV), η Repsol ανέφερε πως η διύλιση συνεχίζεται ομαλά και ότι δεν αναμένει η επίσημη έρευνα που διενεργείται να «πλήξει σημαντικά» τη θέση της θυγατρικής της στον τομέα, ούτε «τη δυνατότητά μας να προμηθεύουμε την αγορά». Διαβεβαίωσε πως περίπου 840 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απορρύπανσης.

Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, χαρακτήρισε το ατύχημα τη «μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή» στη χώρα των Άνδεων εδώ και δεκαετίες.

Οι αρχές απαγόρευσαν προχθές Πέμπτη στο πλοίο από το οποίο χύθηκε το αργό να σηκώσει άγκυρα. Το Mare Dorium, που πλέει υπό σημαία Ιταλίας, «απαγορεύθηκε να αποπλεύσει» και για να του επιτραπεί να μετακινηθεί θα πρέπει να καταβληθεί ποσό 150 εκατ. σόλες, ή περίπου 38 εκατ. δολαρίων, ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός Μίρτα Βάσκες.

Το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στον κόλπο του λιμανιού Καγιάο, όπου θα πρέπει να παραμείνει ωσότου να αποπερατωθεί η έρευνα που διενεργείται, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρα από τις περίπου είκοσι παραλίες που μολύνθηκαν, «αυτή η τρομερή κατάσταση έθεσε σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα σε δύο προστατευόμενες φυσικές περιοχές».

Η πρόβλεψη ότι ο καθαρισμός θα έχει τελειώσει ως τον επόμενο μήνα δεν μοιάζει να πείθει τον περουβιανό ειδικό Μαρίνο Μορικάουα, κατά τον οποίο «με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εάν δουλέψουμε με σωστό τρόπο, η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια».

Με πληροφορίες του Reuters/AFP

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Νέο σχέδιο για περιορισμένη χρήση πιστώσεων άνθρακα στους κλιματικούς στόχους του 2040

Περιβάλλον / ΕΕ: Νέο σχέδιο για περιορισμένη χρήση πιστώσεων άνθρακα στους κλιματικούς στόχους του 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη χρήση διεθνών πιστώσεων άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2040, με ανώτατο όριο 3%, προκαλώντας αντιδράσεις και συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών
LIFO NEWSROOM
Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM