Παλάου: H πρώτη χώρα στον κόσμο που μόλις απαγόρευσε αντηλιακά επιβλαβή για την άγρια ζωή και το περιβάλλον

Παλάου: H πρώτη χώρα στον κόσμο που μόλις απαγόρευσε αντηλιακά επιβλαβή για την άγρια ζωή και το περιβάλλον Facebook Twitter
0

H Δημοκρατία του Παλάου στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγορεύει αντηλιακά τα οποία είναι επιβλαβή για τα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή.

Από την Τετάρτη, κρέμες και προϊόντα που περιλαμβάνουν κοινά συστατικά, όπως η οξυβενζόνη, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ή να πωλούνται στη χώρα. Ο Πρόεδρος του Παλάου Tommy Remengesau είπε: «Πρέπει να ζούμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον, επειδή το περιβάλλον είναι η φωλιά της ζωής».

Η λιμνοθάλασσα στα νησιά Rock του Παλάου είναι μια προστατευόμενη περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η χώρα έχει πληθυσμό περίπου 20.000 ανθρώπων που είναι διασκορπισμένοι σε εκατοντάδες νησιά.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει τις κρέμες που περιέχουν οποιοδήποτε από τα 10 συστατικά ενός καταλόγου που περιλαμβάνει οξυβενζόνη και οκτινοξικό άλας, τα οποία απορροφούν υπεριώδη ακτινοβολία.

Το Διεθνές Ίδρυμα Coral Reef είπε ότι οι απαγορευμένες χημικές ουσίες αποτελούν περιβαλλοντικούς ρύπους που είναι εξαιρετικά τοξικοί για είδη άγριων ζώων στο νεανικό στάδιο της ηλικίας τους. Ο Remengesau είπε στο πρακτορείο AFP: «Όταν η επιστήμη μας λέει ότι μια πρακτική είναι καταστροφική για τους κοραλλιογενείς υφάλους, για τους πληθυσμούς των ψαριών ή για τον ίδιο τον ωκεανό, ο λαός μας το λαμβάνει υπόψη και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επισκέπτες μας». «Δεν μας πειράζει να είμαστε το πρώτο έθνος που θα απαγορεύσει αυτές τις χημικές ουσίες και θέλουμε αυτό να εξαπλωθεί», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των προϊόντων που περιέχουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Το 2018, οι ειδικοί είπαν ότι αυτές οι ουσίες βρέθηκαν στις μισές κρέμες και λοσιόν που κυκλοφορούν. Όταν η αμερικανική πολιτεία της Χαβάης ανακοίνωσε μια παρόμοια απαγόρευση, η οποία τίθεται σε ισχύ το 2021, οι μεγάλες μάρκες έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα προϊόντα τους ήταν «συμβατά με τα νομοσχέδια». Παρόμοιες απαγορεύσεις περιλαμβάνουν τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους - όπου ο νόμος αρχίζει να ισχύει τον Μάρτιο, και το νησί Bonaire.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM