CONFERENCE LEAGUE

Παλάου: H πρώτη χώρα στον κόσμο που μόλις απαγόρευσε αντηλιακά επιβλαβή για την άγρια ζωή και το περιβάλλον

Παλάου: H πρώτη χώρα στον κόσμο που μόλις απαγόρευσε αντηλιακά επιβλαβή για την άγρια ζωή και το περιβάλλον Facebook Twitter
0

H Δημοκρατία του Παλάου στο δυτικό Ειρηνικό ωκεανό έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που απαγορεύει αντηλιακά τα οποία είναι επιβλαβή για τα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή.

Από την Τετάρτη, κρέμες και προϊόντα που περιλαμβάνουν κοινά συστατικά, όπως η οξυβενζόνη, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ή να πωλούνται στη χώρα. Ο Πρόεδρος του Παλάου Tommy Remengesau είπε: «Πρέπει να ζούμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον, επειδή το περιβάλλον είναι η φωλιά της ζωής».

Η λιμνοθάλασσα στα νησιά Rock του Παλάου είναι μια προστατευόμενη περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η χώρα έχει πληθυσμό περίπου 20.000 ανθρώπων που είναι διασκορπισμένοι σε εκατοντάδες νησιά.

Η απαγόρευση περιλαμβάνει τις κρέμες που περιέχουν οποιοδήποτε από τα 10 συστατικά ενός καταλόγου που περιλαμβάνει οξυβενζόνη και οκτινοξικό άλας, τα οποία απορροφούν υπεριώδη ακτινοβολία.

Το Διεθνές Ίδρυμα Coral Reef είπε ότι οι απαγορευμένες χημικές ουσίες αποτελούν περιβαλλοντικούς ρύπους που είναι εξαιρετικά τοξικοί για είδη άγριων ζώων στο νεανικό στάδιο της ηλικίας τους. Ο Remengesau είπε στο πρακτορείο AFP: «Όταν η επιστήμη μας λέει ότι μια πρακτική είναι καταστροφική για τους κοραλλιογενείς υφάλους, για τους πληθυσμούς των ψαριών ή για τον ίδιο τον ωκεανό, ο λαός μας το λαμβάνει υπόψη και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επισκέπτες μας». «Δεν μας πειράζει να είμαστε το πρώτο έθνος που θα απαγορεύσει αυτές τις χημικές ουσίες και θέλουμε αυτό να εξαπλωθεί», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των προϊόντων που περιέχουν τις επιβλαβείς χημικές ουσίες μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Το 2018, οι ειδικοί είπαν ότι αυτές οι ουσίες βρέθηκαν στις μισές κρέμες και λοσιόν που κυκλοφορούν. Όταν η αμερικανική πολιτεία της Χαβάης ανακοίνωσε μια παρόμοια απαγόρευση, η οποία τίθεται σε ισχύ το 2021, οι μεγάλες μάρκες έσπευσαν να δηλώσουν ότι τα προϊόντα τους ήταν «συμβατά με τα νομοσχέδια». Παρόμοιες απαγορεύσεις περιλαμβάνουν τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους - όπου ο νόμος αρχίζει να ισχύει τον Μάρτιο, και το νησί Bonaire.

Περιβάλλον
0

CONFERENCE LEAGUE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ